DELA

Juniorspelarna besegrade serieettan

BOWLING. Komet har haft en tung säsong med nästan idel förluster. I säsongsavslutningen lät de juniorerna spela och de imponerade genom att bland annat slå tabellettan.
– Vi kanske borde matchat dem tidigare, säger Stefan Holmqvist.
I säsongsavslutningen av division III i bowlingens riksserie lät Komet sina juniorer ta hand om spelet. Detta sedan degradering till fyran redan var klar då laget innan matcherna i Idrottsgården i lördags bara vunnit två av 25 matcher.
– Vi är så långt efter att vi låter juniorerna spela och få erfarenhet, säger Stefan Holmqvist.
Det är inget dåligt motstånd juniorerna har. På de andra banorna finns synnerligen erfarna bowlare, även om en av Finlands främsta bowlare genom tiderna, Simo Vähäkorpela, inte reste med sitt lag till Åland.
– Många av de här spelarna har lag i mästerskapsserien och de hoppar mellan lagen. Så motståndet är hårt, säger Holmqvist.

I slutfinal
Men Komets juniorer räds inte konkurrenterna på banorna intill. Faktum är att Ida Sandström, Frank Röholm (elva år!), Kim Nyman, Rasmus Fröberg och Viktor Sundberg vann två matcher – vilket dubblar antalet vinster för klubben den här säsongen.
Och det är inga dåliga skalper laget tog. Komet segrade mot serieettan Munsons BC från Helsingfors med 765–685 och mot tabelltrean Ballmasters med 778-622.
– Vi kanske borde ha matchat juniorerna tidigare, säger Stefan Holmqvist och skrattar.
Ålänningen Kim Nyman blev dessutom nästbäste spelare individuellt i den avslutande omgången. Han snittade på 211 poäng över fem serier, bara 1,25 poäng mindre än omgångens bäste spelare.
– Kim har spelat på Jonotouren och har grande finale nu den 7-8 maj. Efter det avgörs det om han får spela i landslaget, säger Holmqvist.

Ett damlag
Juniorsatsningen inom Komet bär med andra ord frukt. Från bowlingskola för tre år sedan till eventuella landslagsuppdrag sporrar klubben att satsa vidare på de unga.
– Nästa år håller vi äldre oss tillbaka lite och låter juniorerna spela i riksfyran. Dessutom har vi tänkt ha ett damlag med både juniorer och seniorer som går in i division III.
Komet slutade alltså sist, på en sjätte plats, i rikstrean i år. Totalpoängen blev 21.240 poäng fördelat på fyra segrar och 26 förluster. Segrande Munsons BC spelade ihop 27.391 poäng.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax