DELA

Juniorer tog plats i bordtennislaget

BORDTENNIS. Manfall öppnade för två juniorer i IFK Mariehamns bordtennislag när det var dags för seriens enda hemmaomgång.
– Det känns lite speciellt, men det går bara bättre när man tävlar mot bra motstånd, säger 14-årige Viktor Eriksson (på bilden).
IFK Mariehamn hade hemmaomgång i Upplandsseriens division 5 i lördags. För motståndet stod Sunnersta PS C1.
– Synd att ett lag drog sig ur, när vi nu bara har en enda hemmaomgång, säger Bengt Lindqvist om Hållnäs IF B:s bortfall.
Det blev delad poäng för lagen som spelade 7–7. Hemmalagets poäng stod Bengt Lindqvist och Harry Lindqvist för som vann sina tre respektive singlar samt sin dubbel. Från det ordinarie laget saknades bortresta Kjell Lindvall samt Kristian Viktorsson och Anders Hallbäck som båda var sjuka. Det bäddade för två pigga inhopp genom juniorerna Jesper Lindqvist, 13 år, och Viktor Eriksson, 14 år, som fick visa upp sig på hemmaplan.
– Det är viktigt med matchspel, det är så man lär sig. I bordtennis spelar man med huvudet, det går inte bara att slå så hårt man kan. Det är inte samma som att träna teknik på tävling utan det är kunnandet som avgör, säger Bengt Lindqvist.

Spel med huvudet
I Upplandsserien har han sett att många lag har hög medelålder.
– När vi spelade i division 7 märkte vi att det var mycket äldre farbröder, men också en hel del yngre. Det är lite samma i division 5, även om Sunnersta råkar bestå av många yngre. Det är det som är bra med bordtennis, det spelar ingen roll hur gammal du är. En 60-årig kanske inte kan springa, men spelar mer med huvudet. Se bara på J-O Waldner som är i 40-års åldern, men ändå i världstoppen.
Unge Viktor Eriksson tycker han spelar bättre mot bra motstånd, och han har inget problem med vem som står på andra sidan bordet.
– Jag försöker bara spela mitt eget spel och få in bollen, säger han.

Öspelen en morot
Han inledde sin pingiskarriär i skolan där han tyckte det var roligt och började träna på allvar. Men något mål har han inte uppsatt inom sporten mer än att tills vidare spela med IFK-herrarna.
– Huvudsaken är att det är roligt, säger han.
Omkring 20 juniorer tränar regelbundet inom sektionen.
– Vi har tänkt delta i Roslagsmästerskapen i mars och jag hoppas vi får med lite juniorer då. Öspelen hemma är en morot för dem, de hinner höja upp sig en nivå tills dess. Men vi är försiktiga generaler som utvecklar sporten långsamt utan att rusa på för häftigt, säger Bengt Lindqvist.

Vill stiga
IFK ligger nästsist i herrfemman, ett resultat de är nöjda med då de inte hade några större förväntningar efter att lagets stjärna förra säsongen, Roger Behn, började spela division II-pingis med Åbolaget TuTo 2.
– Det har ändå gått bättre än vi trodde, vi har spelat jämnt och också vunnit några matcher. Det tar några år innan vi är på samma nivå, men det är klart att vi skulle vilja gå upp en division, det är också målet bara våra juniorer kommer upp sig.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax