DELA

JIK får stiga till volleyettan

VOLLEYBOLL. En viss osäkerhet har rått i Jomala IK:s läger trots, eller rättare sagt på grund av, den fina säsongen för både damerna och herrarna. Men nu är det klart att båda två får stiga till division 1 förutsatt att de kvalificerar sig.
– Det var ingen stor diskussion, vi tycker bara det är kul att Jomala vill gå upp i division 1, säger Torbjörn Johansson på Svenska volleybollförbundet.
(På bilden från JIK-ledaren Torsten Wikstrand, Ålands volleybollförbunds ordförande Lennart Johansson och Carl Jonsson och Torbjörn Johansson från svenska volleybollförbundet.)
Ålands volleybollförbund blixtinkallade i går medierna till en presskonferens för att dela med sig av ett angenämt besked.
– Möjligheten för både Jomalas dam- och herrlag finns nu att stiga till division I. Det är glädjande och sporrande givetvis, meddelar Ålands volleybollförbunds ordförande Lennart Johansson.
En tid har det rått en smygande oro bland både spelare och ledare i JIK huruvida volleybollförbundet i Sverige skulle tillåta ett avancemang. I samband med att Torbjörn Johansson och Carl Jonsson från svenska volleybollförbundet i veckan kommit till Åland för att brainstorma kring PAF Open med bland andra projektledaren Simon Dahl, passade man på att slå två flugor i en smäll och meddela att det inte finns några hinder för uppflyttning till ettan.
– I och med att vi redan sagt OK till division II såg vi inte något problem med ett avancemang till division I, förklarar Torbjörn Johansson som påpekar att också den allsvenska serien står öppen för JIK. Elitserien är en senare fråga som knappast behöver föras upp på tal inom den närmaste framtiden.

”Finnkampen på Åland”
Huvudsyftet med svenska volleybollförbundets vistelse på Åland var att pejla läget inför PAF Open och knyta närmare kontakter. PAF Open är en stor sak för svensk volleyboll, och Torbjörn Johansson och Carl Jonsson ser det hela som en hemmaturnering.
– Det är en stor grej för svensk volleyboll generellt sett och vi ska jobba hårt för att få det integrerat i verksamheten, säger Jonsson.
Både Jonsson och Johansson säger att det redan nu pratas om PAF Open i Sverige. Nu återstår att marknadsföra evenemanget på ett bra sätt. ”Finnkampen på Åland” nämns i förbifarten.
– Det går att göra mycket roliga saker av det, menar Johansson.
PAF Open är den enda tävlingen på touren som arrangeras av två länder tillsammans (Finland och Sverige), och hur man ska entusiasmera volleybollintresserade i Finland är en fråga som finns på agendan.
Över 300 funktionärer kommer att krävas för att få allt att löpa smidigt i augusti, så ännu återstår hästgörat.
– Vi ser bara möjligheter med det här, säger både Jonsson och Johansson.

Text & foto: ISAC BOMAN