DELA

Janne Holmén vann Åland Marathon

MARATON. Det blev en väntad seger i Åland Marathon. Hemmalöparen Janne Holmén sprang in på nytt rekord för Åland Marathon. Nu är det stenhård satsning mot OS i Kina som gäller för Holmén.
Ålands världsstjärna i maraton Janne Holmén tog under söndagsförmiddagen sin andra raka seger i Åland Marathon. Utan någon konkurrent i sikte sprang han in på Wiklöf Holding Arena till ljudet av publikens applåder. Efter målgång samlades en hel flock med löpare runt honom. Det märks att han är stor. Inte bara på Åland.
Tiden 2.23.51 var nästan fem minuter bättre än segertiden förra året. Då stördes löparna av en snötäckt bana. Nu var det närmast vinden som var värsta motståndaren.
– Det var mycket medvind i början men motvind hemåt. När det var som värst var det kraftig motvind, men sen på slutet gick det snabbt.
Holmén hade som mål att ligga runt tre minuter och 30 sekunder per kilometer. Det blev något snabbare. Och detta mycket tack vare medvinden. Den fina tiden bör också ses ur det perspektivet att Holmén sprang i stort sett hela loppen utan draghjälp. Om man inte räknar med hans pappa och coach Rune Holmén som cyklade med hela vägen.

Uppvaktades av ÅID
Efter loppet var Janne fåordig som vanligt och svarade lugnt på de gamla utslitna sportfrågorna.
Hur känns det Janne?
– Det känns bra. Det kändes bra hela vägen.
Några minuter före start uppvaktades Janne av Ålands idrottsdistrikt och han mottog bland annat två stipendier på 1.000 euro var. Dessutom fick han ÅID:s friidrottsstipendium på 500 euro samt 500 euro från hans klubb Jomala IK.
Detta är pengar som Janne ska använda till hans OS-satsning.
Hur känns det Janne?
– Jag är glad för uppmärksamheten.

Satsar på OS
Just satsningen till OS nästa år är Jannes primära mål nu. Eftersom hans doktorsavhandling är klar är det 100 procent fokus på löpningen som gäller. Bland annat åker han till Spanien i december för att springa både terräng-EM och ett halvmaraton. Sedan är det ett maraton i april innan han åker på höghöjdsträning i Schweiz.
Två veckor före OS bär det iväg till Japan för de sista förberedelserna och han beräknar vara på plats i Kina tre dagar före loppet.
– Jag tror det kommer vara väldigt varmt så det gäller att vänja sig vid värmen. Jag förbereder mig på samma ställe som inför VM.
När börjar OS-satsningen?
– Man kan säga att jag har börjat redan. Men de riktiga förberedelserna drar igång i början av juni.
OS i Kina invigs den 8 augusti 2008.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax