DELA

IFK och HIK samarbetar

FOTBOLL. IFK Mariehamn och Hammarlands IK har gjort klart med ett avtal som ska göra det lättare att låna ut yngre spelare klubbarna emellan.
– Vi ser på det som ett positivt utbyte med ömsesidig vinning, säger Robert Järvinen, ordförande för seniorfotbollens utskott i HIK.
(Bilden: Nu har IFK Mariehamn alltså samarbete och spelarutbyte med både IFFK och HIK. På bilden från ett av fjolårets derbyn är det Finströms Marcus Lindholm som glidtacklar Jamal Shafie.)
Samarbetet kommer i praktiken innebära att HIK får tillgång till några av de mest lovande spelarna i åldern 16–20 år från IFK:s trupp, både för att ge talangerna speltid och för att bredda och förstärka Hammarlands spelarmaterial.
– Vi har haft lite dubier under hösten med en fåtalig trupp och försökt få tag på spelare, förklarar Robert Järvinen som tillägger att det inte är fråga om ett farmaravtal mellan föreningarna.
Utgångspunkten är IFK Mariehamns ligatrupp och han tror inte det blir aktuellt att även spelare i Östernäs och IFFK kommer att blandas in mer än tidigare av den utbyggda fotbollsstegen. I teorin är det möjligt också för äldre spelare att gå samma väg som juniorerna, men i dagläget vore det osannolikt.
– Det kommer nog inte att bli aktuellt, säger Järvinen som gissar att det kan komma att handla om 4–5 spelare som lånas ut till HIK.


Drivkrafter
Trots den klassiska kommunpatriotismen inom åländsk fotboll har de senaste åren visat på en raketskjuts i samarbetsvilja.
– Vi hoppas att alla kan dra nytta av det här. Man måste se på realiteten, IFK spelar i Tipsligan och styr åländsk fotboll. Sedan är det upp till spelarna vilken nivå de ligger på, konstaterar Robert Järvinen.
I ett pressmeddelande från IFK:s sida skriver man att avtalet ger talangerna ”möjlighet att utvecklas i en tuff miljö”, och att man på så sätt kan vi förbereda dem för större uppgifter i framtiden.
Samtidigt rapporteras det att farmaravtalet med Finström ”fortsätta ograverat på samma sätt som senaste år”.

ISAC BOMAN

sport@nyan.ax