DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK hoppas på nya bortapoäng

FOTBOLL. I dag fredag ställs IFK Mariehamn mot ett ojämnt FC Haka på bortaplan. Självförtroendet är på topp efter förra veckans kämpainsats mot SJK.

En vinst i dagens match hade betytt ett steg upp i ligans övre slutspelsserie. Men med bara nio hittills spelade matcher under säsongen är tabelläget inget assisterande tränare Daniel ”Daja” Sjölund lägger någon tid på.

– Tabellen är inget vi alls tänker på eller spekulerar kring. Det är mer ditt jobb. Det är fullt fokus på att åka upp dit och göra en bra prestation.

Grönvitt kommer senast från sin första bortavinst för säsongen, en tung seger mot ligatrean SJK.

– Jag tycker det var en välspelad bortamatch där vi framför allt i försvarsspelet lyckades stänga igen. Sett över 90 minuter var det en solid insats defensivt. Vi har ju noll-noll i halvtid men så går vi ut i andra halvlek och sätter de lägen vi får. Det är klart vi att i det stora hela önskar skapa ännu mer, men vi gör målen och är effektiva med de chanser vi får. På slutet kändes det aldrig riktigt oroligt, till och med när de försökte forcera. Det var till och med så att vi hade chans på att göra 3–0 på slutet, så där är vi väldigt nöjda, säger Sjölund.

”Inga lätta matcher”

FC Haka från Valkeakoski ligger för närvarande sexa i tabellen, bara två poäng före sjuan IFK. Man kommer senast från en förlust mot krisande FC Inter men har även bland annat en 2–0-vinst mot SJK i början av maj i ryggen.

– Det är ett stabilt veikkausligalag som varit lite upp och ner i första delen av säsongen. Men jag brukar säga i alla intervjuer, att det finns inga lätta matcher på något sätt. Vi ser det som en tuff motståndare och en tuff bortamatch. Men så klart känns det lättare nu när vi har en seger i bagaget. En helt annan tro att vi kan åka till Valkeakoski och få med oss tre poäng.

Olawale tillbaka

Skadeläget hos IFK ser alltjämt bättre ut. Noah Nurmi är fortsättningsvis långtidsskadad medan Jayden Reids status ännu är något osäker. I övrigt är man fulltaliga.

– Jayden Reid har kommit tillbaka från sin skada men har fortfarande lite problem, så det är lite fifty-fifty om han är med eller inte. I övrigt är alla i skick, säger Sjölund.

Tillbaka är även Tehe Olawale, som var avstängd förra matchen på grund av för många gula kort. Huruvida han återtar sin startplats från Hugo Cardoso återstår dock ännu att se.

– Han är med och konkurrerar och har ju gjort det väldigt bra under första delen av säsongen. Sedan får vi se hur vi lägger upp det till fredagens match. Känslan nu är att konkurrenssituationen är bättre. Vi har en stark bänk vilket är fint att ha med sig och jag hoppas det håller i sig. Men skador och avstängningar är något man får räkna med under säsongen.