DELA

IFK hockey tar sikte på division III

ISHOCKEY. På söndag inleder IFK hockey årets säsong med en hemmamatch mot Östhammar SK.
– Målsättningen är att blanda sig i toppstriden och försöka vinna serien, säger Marcus Englund, spelande assisterande tränare.
IFK Mariehamns A-lag spelar i år i Upplandsseriens division IV istället för i finländska division III Västkustserien. Orsaken till bytet är främst att resorna blir kortare vid spel i Sverige.
Vad vet ni om motståndet i nya serien?
– Vi vet inte så jättemycket. Vi har mött Hallstavik två gånger nu under försäsongen och vunnit båda matcherna. Det finns väl ett lag som ska vara riktigt bra, HC Liljan från Enköping, de vann serien ifjol men fick inte stiga då, vi tror att de ska vara riktigt bra, säger Englund.
I helgen deltog IFK i en träningsturnering i Gimo. De ställdes då emot Gimo, Hallsta IK och Östhammar, tre lag som de under vintern möter i serien.
– Vi vann mot Gimo och Hallsta och spelade oavgjort mot Östhammar. Vi ledde med 4-0 mot Östhammar efter första perioden men tappade upp till 5-5, men det var sista matchen så det berodde nog mycket på trötta huvud, säger Englund.

Starkare trupp
På söndag är det just Östhammar som kommer på besök till Islandia.
– Vi tror på seger. Nu har vi utvilade spelare och några spelare som var sjuka i helgen är tillbaka så vi har ett starkare lag nu, säger Englund.
Han tillägger att truppen i år är både större och starkare än tidigare.
– En hel del juniorer har tagit steget upp och framförallt är det backsidan som ser starkare ut.
Har ni fått behålla alla fjolårets spelare också?
– Vi har i stort sett alla kvar. Filip Sjöberg som var en tongivande spelare har dock slutat eftersom han flyttat härifrån.

Tufft att stiga
IFK hoppas nu kunna blanda sig i toppstriden i serien redan i år. Men även om man skulle vinna innebär det inte att man genast avancerar till trean.
– Vinner man så går man vidare till kvalspel. De håller på att göra om seriesystemet i Stockholm så vinnaren i division IV möter fyran i division III. Så det blir tufft att stiga även om vi kommer så långt, säger Englund.
Nedsläpp på söndag är klockan 14.30 i Islandia.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax