DELA

IFK-anfallare på väg till Sverige

FOTBOLL. IFK Mariehamns anfallare Daniel Johansson, bilden, är het på marknaden. Umeå FC är på jakt efter den snabba målgöraren och de ska träffas när säsongen är slut.
I Umeå längtar de även efter försvararen Erik Sandvärn. Dock dementerar han alla rykten om att han skulle vara på väg hem.
I helgen skrev Västerbottens Folkblad att Umeå FC i division I kontaktat Daniel Johansson för att visa sitt intresse. Umeå FC:s sportchef Håkan Bäckström säger till Nyan att han pratat med Johansson och hört sig för om hans framtid. Och om Johansson väljer att flytta hem till Sverige igen är Umeå intresserade av honom.
– Först och främst ska han koncentrera sig på de återstående matcherna i Mariehamn, säger Bäckström.
IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson ville på måndagen inte kommentera uppgifterna men när Nyan pratade med Daniel Johansson bekräftade han att Umeå kontaktat honom.
– Det stämmer. Vi har bara sagt att vi ska träffas i mitten av november. Mer än så är det inte, säger Johansson.
Är det något som verkar intressant?
– Jag har inte hunnit fundera så mycket men är tveksam. Men det är ett alternativ.
Några diskussioner om förlängt kontrakt med IFK Mariehamn har ännu inte inletts. Det nuvarande sträcker sig till den 15 november och efter det har Johansson inget bestämt.
Vill du stanna kvar i IFK Mariehamn?
– Vi har inte diskuterat det än. Men det är också ett alternativ. Men jag är i en lite konstig situation med familj och hus i Örnsköldsvik. Det blir ett ganska stort projekt om allt ska stämma.
Daniel Johansson kom till IFK från division II-klubben Friska Viljor i slutet av augusti. Han har spelat fem matcher och gjort ett mål för klubben.

Sandvärn stannar
Försvarsklippan Erik Sandvärn kan också enligt Folkbladet vara på väg till Umeå FC. En klubb han tidigare representerat. Men Sandvärn säger till Nyan att så inte alls är fallet. Trots att han nyligen varit på anställningsintervju i staden.
– Det har jag varit förut också och man behöver inte förstora upp det. Jag har ett år kvar på kontraktet och har jobb här och trivs här, säger han.
Sandvärn har i år fått stå tillbaka för Peter Blomberg i mittförsvaret och speltiden har varit knapp för den rutinerade backen. Endast tolv matcher har det blivit i årets Tipsliga. Sandvärns kontrakt med IFK går ut den sista oktober 2008.
– Jag är alltid öppen för förslag men som det ser ut nu blir jag kvar, säger Sandvärn. Jag har en speciell relation till Umeå men det är mer på det privata planet.
Enligt Umeå FC har de inte varit i kontakt med Sandvärn men sportchefen Håkan Bäckström säger samtidigt att det är ett namn de följer.
– Är det så att Erik väljer att flytta hem är vi givetvis intresserade, säger Bäckström. Men det är bara om han flyttar hem.
Inte förrän efter säsongen kommer ledningen för IFK sätta sig ner och diskutera framtiden med spelarna.
Umeå FC slutade på en åttondeplats i division I norra.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax