DELA
Foto: Niclas Nordlund
Supporterföreningen Grönvitts ordförande, Ann Forsbom-Greiff, ser fram emot årets säsong och tror på ligaguld.

Grönvit kickoff andades positivism inför säsongen

FOTBOLL. IFK-spelare och supportrar minglade, tävlade och trivdes tillsammans när supporterföreningen Grönvitt ordnade årets traditionsenliga kickoff på tisdagen.– Jag tror på ligaseger i år, säger föreningens ordförande.

Vilken säsong i ordningen gör Robin Sid i den grönvita tröjan? Och hur många ligamatcher har Jani Lyyski spelat för IFK Mariehamn? Det var två av nio frågor som både IFK-spelare och supportrar fick svara på när supporterföreningen Grönvitt arrangerade sin årliga kickoff på WHA på tisdagskvällen.

Den lättsamma frågesporten ägde rum efter en gemensam middag där ett 20-tal supportrar och stora delar av spelartruppen samt IFK:s ledarstab deltog. Vinnarlaget, med sju rätta svar, blev passande nog laget med IFK:s nyutsedda kaptensbesättning – Timi Lahti och Jean-Cristophe Coubronne i laget förstärkta med Mikko Sumusalo och Robin Sid.

Mer publik en målsättning

Efter kaffet presenterades säsongens lag, en lagdel i taget, och under tiden fick Nya Åland en pratstund med supporterföreningens ordförande, Ann Forsbom-Greiff, som i likhet med samtliga spelares utsago under presentationen ser fram emot säsongen med tillförsikt.

– Jag tror på en riktig succé och ligaseger i år, inleder hon.

Vad bygger du den tanken på?

– Supporterföreningen är den tolfte spelaren, och vi kommer göra allt för att besanna den drömmen.

Ni ska ”göra allt”, säger du – finns det några nya grepp planerade för att locka mer folk till WHA och IFK:s matcher?

– Vi har många olika idéer på gång som vi hoppas kunna förverkliga och i år hoppas vi kunna ta planerna ett steg längre. Allt är ännu inte riktigt klart, och därför kan jag inte berätta om planerna, men vi vill få mer folk och högre stämning på hemmamatcherna.

Har du någon personlig teori kring vad som ligger bakom det dalande intresset för IFK de senaste åren?

– Det är jättesvårt att säga, men pandemin gjorde förstås sitt. Jag tror också att möjligheten att följa de stora, internationella, lagen i dag återspeglar sig lite i en nedgång för det lokala som finns nära oss.

När laget har presenterats för de grönvita fans som har hittat till WHA på tisdagskvällen, fortsätter man med klassisk ringkastning, där spelarna tävlar mot supportrar. Nicholas Hamilton, som bara hunnit tillbringa några dagar med laget sedan han anlände från Jamaica, tar sig några minuter med Nyan medan han väntar på sin tur med ringarna.

Du har bara varit här några dagar – vilka är dina första intryck av Åland och IFK Mariehamn?

– Åland verkar väldigt trevligt och vackert hittills, lite kallare än jag är van med, men å andra sidan har jag spelat på kalla ställen tidigare i karriären också, säger han och syftar på tiden i kanadensiska ligalaget York United och sin säsong i skotska Dundee FC.

De något svala temperaturerna den här årstiden vägs dock upp av ett varmt mottagande av lagkamraterna sedan han anslöt till truppen.

– Laget består av helt fantastiska grabbar som verkligen har välkomnat mig på ett fint sätt redan från första dagen. Detsamma gäller för ledarstaben som har tagit emot mig med öppna armar, det känns verkligen bra så här långt och hela laget känns mer som en familj än ett fotbollslag, säger han.

Vilka kvalitéer kommer du in i laget med och vilka är dina personliga målsättningar under säsongen?

– Jag kommer in som en tilltänkt ”striker” och jag vill göra mål. Min högst personliga målsättning är att komma upp i en tvåsiffrig målproduktion under säsongen och på så vis kunna hjälpa laget.

”Alltid mitt första alternativ”

Rutinerade försvararen Albin Granlund, som så sent som i början av mars bestämde sig för spela med ”Grönvitt” under säsongen, säger till Nyan att IFK Mariehamn hela tiden har varit hans högst prioriterade alternativ.

– Jag har själv varit helt på det klara med att jag vill spela här, men med barn och flickvän behövde vi få det logistiska att fungera på ett bra sätt.

Efter en lite svårare ligacup har ni nu ett par bra träningsmatcher bakom er – känner du att ni som lag börjar komma upp i paritet med er potential?

– Jag tycker definitivt att det ser allt bättre ut, och de två senaste matcherna har varit stora framsteg både resultat- och spelmässigt. Nu börjar vi, inom truppen, prata allt mer om detaljer än om helheter, vilket också är ett gott tecken – att finslipa detaljer är lättare än att behöva snacka om de stora frågorna. Personligen tycker jag vi har en tillräckligt bra trupp för att hålla till på den övre halvan av tabellen i slutet av säsongen.

Du är ingen ungdom längre – hur går dina tankar kring fotbollen och en eventuell landslagssatsning i nuläget?

– Jag vill spela så bra fotboll och på en så hög nivå som möjligt, och jag satsar lika hårt som tidigare. Det hör till min karaktär att alltid göra mitt absolut bästa, och jag är på inget vis här för att avrunda karriären – tvärtom, och jag skulle inte tacka nej om jag fick en kallelse till landslaget igen, säger han.

Kickoffen blev en lyckad sammankomst, och eviga IFK-supportern Jan ”Keegan” Mattsson utropade redan laget till mästare 2023 – och för den som ännu undrar över de inledande frågornas rätta svar, inleder Robin Sid i år sin åttonde säsong i den grönvita tröjan. Och IFK-nestorn Jani Lyyski hann med hela 232 ligakamper i IFK Mariehamn.