DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OFTA AVVINKAD Dever Orgill springer offside mest av alla i ligan.

Se upp, Dever

FOTBOLL. Dever Orgill är inte nöjd med sin sjundeplats i skytteligan – som kan ha en delförklaring i att han toppar en annan.

– Jag är medveten om att jag springer offside för ofta och jobbar på min tajming, säger anfallaren inför IFK:s bortamatch mot HJK på söndag.
IFK Mariehamn har haft svårt med anfallsspelet i årets Veikkausligan och bara mäktat med 28 mål på 31 matcher. Den sparsamma offensiva produktionen har hämmat anfallare som Dever Orgill som står på sju mål på 25 spelade matcher. Det räcker visserligen till en delad sjundeplats i skytteligan, men inte för att jamaicanen ska vara tillfreds.

– Det finns alltid utrymme för förbättring för en fotbollsspelare. Jag har haft chanser och borde ha gjort fler mål. Vi har inte riktigt fått det att stämma framåt, men de gånger det har funkat så har det verkligen sett bra ut, säger Dever Orgill och referar bland annat till cupkrossen mot HJK (5–1) och finalsegern över Inter (2–1).

En del i förklaringen till varför 25-åringen inte gjort fler mål kan finnas att han toppar Veikkausligans offsidestatistik – överlägset.

Orgill har vinkats av 37 gånger hittills, åtta fler än skytteligaledaren Aleksandr Kokko som är tvåa i den mindre smickrande statistiken.

– Jag blir väl ivrig på att få bollen ibland och sticker för tidigt. Jag är medveten om att jag springer offside för ofta, och tränarna har påpekat det många gånger på träning. Det är något jag jobbar på hela tiden, och även på träningarna stoppar tränarna spelet om jag ligger det minsta offside, säger Dever Orgill.

Spelar för Pekka

– Med tanke på min snabbhet borde jag kunna vara kyligare och vänta lite till, och ändå springa ifrån försvararna. Å andra sidan har jag sett repriser på några av besluten och vissa är helt felaktiga, och andra gånger har passningarna dröjt för länge. Men jag har blivit bättre på slutet.

På söndag möter IFK den guldjagande ligatrean HJK på bortaplan. IFK är sexa och redan klart för Europa League-kval nästa säsong tack vare cupsegern.

– Men vi ska åka dit och spela som ett mästarlag. Snacket om att vi bara skulle spela av matcherna eftersom vi redan är klara för Europa köper jag inte. Dessutom vill vi ge Pekka (Lyyski) en fin avslutning som tränare efter allt han har gjort för den här klubben, säger Dever Orgill.

Veikkausligan mest offsideavvinkade spelare

1) Dever Orgill, IFK Mariehamn 37/25 (antal offside/antal matcher)
2) Aleksandr Kokko, RoPS 29/27
3) Mika Laitinen, Ilves 23/26
4) Guy Gnabouyou, FC Inter 20/25
5) Irakli Sirbiladze, KuPS 20/28
6) Ariel Ngueukam, FC Lahti 19/30
7) Diego Assis, IFK Mariehamn 18/26
8) Pekka Sihvola, HIFK 18/27
9) Juho Mäkelä, VPS 17/28, Leandro Alves, FC Lahti 17/28
10) Atomu Tanaka, HJK 17/29
Fotnot: Samtliga spelare är anfallare förutom Diego Assis och Atomu Tanaka. Som jämförelse kan nämnas att skytteligatvåan Akseli Pelvas (13 mål) bara blivit avvinkad 10 gånger för offside på 31 spelade matcher. Aleksandr Kokko leder skytteligan på 14 mål.