”Alla drömmer om det här”

FOTBOLL/VALKEAKOSKI. Fjorton års väntan är över.

Bobbie Friberg da Cruz fick sitt guld till sist.

– Äntligen! Så jävla underbart, säger försvararen.
I den 39:e matchminuten, vid ställningen 0–0, fick göteborgaren brottas med negativa tankar. Duarte Tammilehto satsade hårt och kom sent i en tackling, fick en rasande Petros Kanakoudis på sig och knuffade ner densamme i backen.

Mittfältaren såg rött – da Cruz såg bara mörker.

– Jag visste att vi skulle tvingas kriga som fan, och att det skulle bli tufft så in åt helvete. Det kändes som att vi knappast skulle lösa det. Fem minuter senare cykelsparkade Diego Assis in IFK:s ledningsmål, och en kvart in i andra halvlek nickade han in 2–0.

– När han gör första målet, det blir sån eufori att man känner att vi kan ta det här. Och sen tvåan, det finns inte att han ska få nicka in ett mål mot så starka mittbackar.

Inter kom aldrig närmare än en 1–2-reducering.

IFK Mariehamn är cupmästare 2015, och efter fjorton år inom proffsfotbollen i Sverige, Norge, Danmark och Finland har Bobbie Friberg da Cruz nu för evigt sitt namn inskrivet i ett mästarlag.

– Det är alla fotbollsspelares dröm att komma hem med en titel. Nu händer det äntligen vid 33 års ålder, så jävla underbart. Hela laget gör en sån arbetsinsats. Jag är så stolt.

da Cruz kontrakt med IFK går ut efter säsongen.

– Jag ska inte hymla om att Europaspel känns intressant. Men samtidigt är det inte i mina händer, klubben ska vilja ha en och mycket ska falla på plats.