DELA

”Gäller att kunna gå in och grisa”

FOTBOLL. Ligapremiär och träningar på konstgräs.
Men IFK Mariehamn missgynnas knappast av ”plastuppladdningen” inför första matchen på WHA mot JJK.
– Nej, planen kommer vara blöt och hoppig så det blir en helt annan fotboll än mot RoPS, säger lagkaptenen Jani Lyyski.
IFK Mariehamn fick en smakstart på sin ligakampanj 2013 borta mot RoPS i Rovaniemi i söndags (seger, 3–1).
Veckan har ägnats åt återhämtning efter den långa Lapplandsfärden, träning – och ett nytänk.
– Uppe i Rovaniemi spelade vi under perfekta förutsättningar vädermässigt och på konstgräs. Det gick att hålla bollen längs marken vilket vi gjorde väldigt bra. Men alla inser att det kommer att se väldigt annorlunda ut på WHA på söndag, säger Jani Lyyski.
Så sent som för tio dagar sedan föll snön i Mariehamn och tjälen höll WHA:s gräsplan i ett fast grepp vilket fick planskötarna att misströsta.
Men den senaste tidens plusgrader har bättrat på oddsen för spel på söndag – även om det inte kommer att bli vackert.
– Det kommer bli kamp därute och väldigt mycket rakare spel än det vi såg i Rovaniemi. Planen kommer att vara blöt och mjuk och hoppig, så det finns inte så mycket utrymme för att spela bollen längs marken. Vi måste kunna gå in och grisa, säger Jani Lyyski.
Har ni manskap för att grisa? Det är många snidare på mittfältet.
– Jodå, det ska inte vara några problem. Mathias (Wiklöf) gjorde det grymt bra ensam på topp senast, och det finns tunga killar som Robin (Eriksson) och Kris (Bright) att slänga in också, säger Jani Lyyski vars IFK inte kommer ha möjlighet att förbereda sig särskilt mycket på WHA där fiberduken väntas ligga kvar till på lördag.
– Det är väldigt ovanliga förutsättningar. Men förutsättningarna är ju likvärdiga för oss och JJK, dom har naturgräs men har heller inte kunnat förbereda sig. Lyckligtvis fick vi en tolv-tretton gräspass på lägret i Turkiet i alla fall, fortsätter Lyyski som tror sig få se ett annorlunda JJK på söndag jämfört med förra säsongen.
– Jag minns att dom var väldigt bra offensivt i fjol, men hade problem bakåt. Nu har JJK satsat på att stärka defensiven. Förhoppningsvis kan nån av våra mer kreativa spelare kliva fram och avgöra.


Oskar Magnusson