DELA
Foto: Stefan ÖhbergREPRIS Åland United och Djurgårdens IF brukar stöta på varandra under försäsongen. Här i en match i fjol där Julia Tunturi (längst till höger i rött) sliter mot stockholmarna.

”Fysiken måste bli bättre”

FOTBOLL. Det är inte de ständiga förlusterna som oroar.

Med två veckor kvar till ligastart vill nye Åland United-tränaren helst av allt ha friska och vältränade spelare.

– Den fysiska statusen måste bli bättre för många av spelarna, säger Giovanni Costantino.
Klockan tre på lördagseftermiddagen spelar Åland United sin sista träningsmatch innan ligaspelet startar borta mot Honka den första april. Allsvenska nykomlingen Djurgården står för motståndet för fjolårets damligatrea ÅU – som har ett par tunga månader bakom sig.

Mitt under försäsongen lämnade huvudtränaren Gary Williams sitt uppdrag, och ersattes av Giovanni Costantino, bara en och en halv månad före ligapremiären.

Dessutom har resultaten varit långtifrån tillfredställande: ÅU har bara vunnit en match av sju hittills (mot ett FC Åland-pojklag), och bara gjort två mål mot dammotstånd (Sirius, 2–4). Bland förlusterna sticker förnedrande 0–10 mot TPS och cupdebaclet i förra helgen mot liganykomlingen TiPS (0–3) ut.

Djurgårdsmatchen är en sista chans för laget att bli ligaredo innan allvaret drar i gång i Esbo om två veckor.

”Måste spela smart”

Giovanni Costantino vet vad han vill se.

– Jag vill att tjejerna ska vara aggressiva på planen, det är så jag vill att vi ska spela. Mot TiPS var vi inte det i första halvlek, och då tog de vara på sina chanser. Efter paus blev vi mer aggressiva, och jag vill se att vi fortsätter på den linjen mot Djurgården som är ett mycket bra motstånd. Vi måste spela smart och värdera våra chanser mot dem, säger ÅU-tränaren.

Men att komma i matchform är en sak.

Allra helst ser Giovanni Costantino att han får en helt frisk trupp – och att konditionsnivån höjs för flera av spelarna.

– Flera spelare har varit i väg på landslagsuppdrag, andra går skadade och vissa kom inte hit förrän i februari. Det blir väldigt ryckigt och svårt att spela ihop laget. Vissa spelare har en bra fysisk status, andra är inte i nog bra form för att orka genomföra vissa konditionsövningar. Vissa övningar vi vill köra i fem minuter orkar de bara i tre och en halv minut, till exempel. Kondition är fundamentalt i fotboll, vi kan prata om spelsystem och taktik hur mycket som helst – men orkar vi inte spela 90 minuter betyder det ingenting.

Är du orolig inför ligastarten?

– Nej, vi ska inte vara ”resultatslavar” och stirra oss blinda på det som har varit. Vi har tid att jobba på vår fysiska status, och spelarna är motiverade.

Inför Dif-matchen på lördag saknas skadade Viktoria Byskata och Cynthia Uwak, och målvakten Khym Ramsay är inte heller tillgänglig på grund av personliga orsaker. Frågetecken finns också kring småskadade Isabella Mattssons, Ella Vanhanens och Kaisa Kotkas medverkan.

– Vi har en tunn trupp och kommer att låna in åtminstone två IFK-spelare (Wilma Sandvik och Anna Mattsson, reds. anm.) för att bredda laget, säger Costantino.