DELA

Full pott för IFK-hockey

ISHOCKEY. IFK Mariehamns herrar stod för en rejäl urladdning i Västkustligan i helgen. Hela 14 mål på två matcher och fyra färska poäng.
Orsaken till framgången var ett hårt coachat lag.
Efter tre raka förluster drog tränaren Mikael Rosbäck på sig hårdhandskarna inför helgens två drabbningar i Västkustligans division III.
– Jag coachade laget väldigt hårt och gjorde ändringar titt som tätt. De som inte skötte sig på isen fick sitta ett tag, beskriver han.
Men den taktiken fungerade utmärkt i lördagens hemmamatch mot SoPa från Somero i Islandia. Inledningsvis åkte dock IFK på ett baklängesmål när man endast hade tre utespelare på isen och två i utvisningsbåset. Målet var inte mycket att göra åt då det sköts in i efter halva första perioden genom ett fint powerplay av gästerna.
Men IFK kvitterade i matchens trettonde minut när Tom Manselin plockade upp pucken vid blå linje och på egen hand gjorde en soloåkning tätt in på gästernas målvakt som lämnade en lucka mellan benen som lemlänningen utnyttjade.
– Den andra perioden var en riktig urladdning. Vi har känt länge att vi spelat bra, men ändå inte haft spelet på vår sida. I hockey blir det ofta många skitmål, och den här gången var det till vår fördel, säger Rosbäck.

Målkalas
2–1 kom 2.34 in i andra perioden när Daniel Sederström slog in en retur på Johan Norrgårds skott, 3–1 kom knappt en minut senare genom Martin Storkärr, 4–1 trasslade Daniel Gullans in tio minuter senare, 5–1 sprättade Filip Sjöberg upp i nättaket med halvminuten kvar av perioden och 6–1 styrdes in via en skridsko genom Nico Liljeqvist blott fyra sekunder innan mistluren ljöd.
– Vi har sett på SoPas resultat att de släppt in många mål, men även gjort många framåt. Därför gick vi in mycket med puck, säger Mikael Rosbäck.
Även i sista perioden fortsatte laget producera mål framåt. Efter fem minuter kunde en omarkerad Storkärr fösa in 7–1. Gästerna svarade sju minuter senare genom att kontra in 7–2, även den här gången i ett powerplay. IFK lät sig dock inte nedslås, utan 8–2 kom tre minuter senare genom Sebastian Fjäder innan Marcus Englund fastställde resultatet 9–2 med 50 sekunder kvar av matchen.

Seg start
Positivt var att IFK kunde hålla så pass tätt bakåt, mycket tack vare storspelande Christian Aakula i målet som inte kan belastas för de bägge målen.
– Vi lyckades nolla deras forwards. Christian gjorde en fin insats och gjorde det som saknats i tidigare matcher. Det finns faser då en målvakt ska göra de avgörande räddningar, och det gjorde han i den här matchen.
Efter matchen packade hockeyherrarna ner sina prylar i trunken för att sätta sig på nattfärjan till Åbo inför söndagens match mot TuK-V. Trots trötta ben blev det seger med 5–2 efter två mål var av Daniel Gullans och Jim Manselin samt ett av Marcus Englund.
– Vi var väldigt sega i första perioden och låg under med 0–2. Jag hade Christoffer Holmström i mål och utan honom hade siffrorna varit ännu större, säger Rosbäck.

En kämpainsats
Ändå bytte han ut honom mot Aakula i andra perioden.
– Jag coachade hårt på nytt och bytte målvakt. Inte för att ”Toffe” var dålig, utan för att visa killarna att nu var det allvar.
Och det lönade sig. IFK jobbade upp sig till kvittering i andra perioden och sköt in de tre avgörande puckarna i sista perioden.
– En otrolig kämpainsats trots att vi bara hade 14 spelare med. Spelare som är ganska slut just nu, säger han.
En som inte var med på söndagens match var Sam Landström som fick en smäll på foten i lördagens match och linkade av isen.
– Han har en svullen fot, men vi tror inte något är sönder, säger Rosbäck.
IFK har nu klättrat till en tredje plats i den övre seriens tabell.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax