DELA

Första träningen efter semestern

FOTBOLL. IFK Mariehamns a-lag är tillbaka i träning efter en månads semester.
– Vi har goda förutsättningar för en bra försäsongsträning i år då vi har en ganska intakt trupp, säger tränare Pekka Lyyski.
IFK Mariehamn har 20 spelare kontrakterade för säsongen 2010. Jämfört med hur situationen såg ut när försäsongsträningen drog igång i fjol har tränare Pekka Lyyski all anledning att vara nöjd.
– Förra året hade vi ett träningsuppehåll i december eftersom vi hade så få spelare, i år kommer vi att kunna få en bättre försäsongsträning. Vi tar ett litet uppehåll med lagträningen över jul men då får spelarna ett gym- och löpprogram som de får sköta på egen hand.
Lyyski tror att IFK tack vare detta kommer att vara bättre rustade när matcherna väl drar igång. Men den riktiga hårdträningen väntar han ändå med i ett par veckor.
– Vi tränar lite lättare nu och om ett par veckor börjar vi med hårdträning.

Ansluter i januari
På gårdagens träning var flera spelare ännu frånvarande. Flera skulle anlända till Åland under dagen och andra hade ännu några semesterdagar kvar innan de ansluter till truppen.
– Och Willis (Ochieng) och Amos (Ekhalie) kommer först tillbaka i januari. De är på landslagsuppdrag med Kenya nu och jag har gett dem lite extra ledigt, säger Lyyski.
IFK:s nyförvärv Petteri Forsell fanns inte heller med på Jomala konstgräs i går utan ansluter i januari. Patrik Rikama fanns däremot med på gårdagens träning. Om han finns med i laget nästa år är dock fortfarande oklart.
– Han får vara med och träna med oss när han vill och åtminstone den här veckan är han med. Men hans kontrakt går ut och jag kan förstås inte räkna med att han finns med i laget, säger Lyyski.


På allvar
Efter årsskiftet inleds försäsongen på allvar med Ligacupen. Gruppspelet inleds den 20 januari.

MALIN LUNDBERG