DELA

Första segern för handbollslaget

HANDBOLL. IFK Mariehamns handbollsdamer skottade in mer än dubbelt så många mål som sina motståndare och tog därmed en övertygande seger i helgen.
– Vi kan slå vem som helst i serien med full trupp, säger tränaren Roger Pettersson.
På bilden ovan ses Pamela Sjödahl.


IFK Mariehamn satte tidigt upp ett högt tempo i hemmamatchen i division IV Uppland mot Films SK i Vikingahallen. Ett effektivt anfall som vågade utmana gästernas försvarslinje kastade in boll på boll i nätmaskorna och kunde gå till pausvila med en bekväm 18–6-ledning.
Andra halvlek mattades dock spelet av något och gästerna byggde upp nytt självförtroende genom att pytsa in flera bollar. Som närmast kom motståndarna sju bollar från hemmalaget, men längre än så släppte inte IFK matchen.
Istället ryckte man upp sig på nytt och bjöd på en riktig målkavalkad framåt samtidigt som Christa Martin-Sundman i målet murade igen bakåt tillsammans med försvaret. Slutsiffrorna blev hela 31–15 och målskyttar var Jeanette Toivonen 7, Nina Hinnenberg 6, Gudbjörg Hákonardottir 6, Christina Fjäder 5, Fanny Ahlgren 4, Pamela Sjödahl, Erica Blomvall samt Hanna Ahlman.
– Stundtals hade vi riktigt bra spel, men det var några som inte spelat ihop tidigare och det märktes, säger tränaren Roger Pettersson efteråt.

Ändrade försvaret
Han hade mycket folk att tillgå och flyttade även upp några av juniorflickorna i A-laget.
– Vi såg redan efter halva första halvlek att vi skulle kunna testa några av flickorna. Men det är klart, allt kan ändra snabbt i handboll och man ska inte ta något för givet, det räcker med att några drällda bollar.
Trots storsegern, såg Pettersson under spelet delar som behövde ändras på.
– Felet vi gjorde var att vi jobbade alldeles för hårt i försvaret mot ett gäng om inte kräver det, varför vi blev runtsprungna. Vi ändrade det till vårt solida 6–0-försvar och då fick inte linjen lika mycket att springa på, säger han.

”Kan slå alla”
Laget har fyra matcher avverkade i division IV, av vilka man bara spelat tre eftersom laget i år bara spelar halva serien och lämnar walk over på resten av matcherna. Helgens seger var säsongens första, men Roger Pettersson vill inte säga att IFK nu är i matchform.
– Det är svårt att säga det. I år är det ju inte på allvar, utan allt är träningsmatcher och omedvetet kanske tjejerna känner av det. Det gör förstås att de kan leka mer, men kanske är det svårare att känna sig taggad, säger han och fortsätter:
– Men man ser helt klart att vi är duktiga och kan slå vem som helst i serien med full trupp.
Laget ligger sexa i tabellen av nio lag.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax