Förlust för IFK i sista matchen

FOTBOLL. Det blev tolv matcher utan förlust. Den trettonde blev däremot ett otursnummer. IFK Mariehamn förlorade säsongens sista match med 1–3 hemma mot VPS. Det betyder att IFK till slut hamnar på en sjätteplats i Tipsligan.
På bilden tackar Jani Lyyski, Andre Hansell och aniel Johansson publiken efter matchen.

Det var den tredje matchen på en vecka. Och det märktes relativt snabbt. Hjärnan ville. Men inte kroppen. Båda lagen sprang som på tjocka madrasser och det var VPS som med sin defensiva uppställning klarade av underlaget bäst.
– Vi var för fega, konstaterade tränare Pekka Lyyski efter matchen. Det var synd att avsluta så här.
Trots att IFK öppnade piggast verkade det lojt och oinspirerat. Mycket gjordes på egen hand och de få chanser som skapades blev sällan farliga. Antingen stoppades inläggen tidigt eller så var avsluten alldeles för tama.
– Vi kom väl inte upp till vår kapacitet och som vi ville spela, sa Johan Carlsson direkt efter matchen. De lade sig på defensiven och vi har väl fortfarande svårt att möta sådana lag.

Ville behålla sviten
IFK försökte och försökte men det var tydligt att spelet inte fungerade. När så VPS efter cirka 20 minuter drog upp spelet på sin högerkant och in i straffområdet kunde deras nummer sju Jani Uotinen enkelt prickskjuta in 1–0 till bortalaget. Och efter det orkade IFK aldrig resa sig.
Från sidan hördes Lyyski vädja om snabbare och enklare spel och samtidigt hade Tommy Wirtanen en bra period när han med sin snabbhet skapade några farligheter. Det var också från kanterna som IFK skapade sina bästa chanser och återigen gjorde Kristoffer Weckström en bra insats på sin vänsterkant.
– Klart att vi var taggade och att vi ville fortsätta sviten, sa Weckström efteråt. Men vi började lite dåligt och var inte lika aggressiva som dem.
Det låga tempot fortsatte under hela matchen. En match som i ärlighetens namn varken var underhållande eller välspelad och när domaren i den 50:e minuten blåste för straff till VPS och samtidigt varnade Peter Blomberg gick säsongens sista krafter definitivt ur IFK.

Orkade inte
Åtta minuter senare reducerade nyinsatte Daniel Ahnström med ett fint placerat skott precis utanför utanför straffområdet. Men då var krafterna för längesedan slut.
– Det spelar säkert in att vi spelat tre matcher på en vecka. Men vi förlorar inte på grund av det. Vi kan inte vara nöjda idag, sa Kristoffer Weckström.
Matchens sista minuter bjöd aldrig på den anstormning från IFK:s sida som publiken hoppades på. Istället kunde VPS i den 77:e minuten öka på sin ledning i ett försvarstomt straffområde.
Någon bra match gjorde inte IFK. Och direkt efteråt kändes det bittert. Men inte så pass att det överskuggar den smått fantastiska hösten.
– Vi får vara nöjda med tanke på hur vi lyft oss, sa Johan Carlsson. Det finns hjärta i laget.
Och kanske är Kristoffer Weckströms analys av säsongen väldigt talande.
– Vi har inte gjort det dåligt och vi har inte gjort det bra…