DELA

Fler ålänningar i ligan – målet med ny elitgrupp för unga

FOTBOLL. IFK Mariehamn ska starta en ny träningsgrupp för unga talangfulla fotbollsspelare. Killarna kommer att handplockas för att få liknande träningar som a-lagsspelarna.
– Det här är ett sätt att försöka få ut åländska killar på Veikkausliigaplanen, säger sportchef Stephen Ward.
IFK Mariehamn inrättar den nya gruppen för att kunna erbjuda högklassig träning åt unga fotbollsspelare som verkligen vill satsa. För dem som inte drömmer om spel på elitnivå finns den vanliga ungdomsverksamheten kvar.
– Vi vill samla talanger med mycket potential som är beredda att satsa mer i en egen grupp. Nu finns de utspridda i flera olika lag och det är svårt att få till den krävande träning och den mängd träning som behövs, säger Ward.
Den nya träningsgruppen leds av A-lagets tränarstab. Målet är att de 15-18-åringar som handplockas till gruppen ska få en inblick i hur livet som elitfotbollsspelare kan te sig.
– Gruppen kommer att spegla det a-laget gör, det blir den typen av träning och träningsövningar, kroppsvård, ja allt som har med livet som elitfotbollsspelare att göra.
I november är det tänkt att gruppen ska träffas första gången, och planen är att de ska träna sex pass i veckan.
– Vi vet vilka spelare vi har och vilka som är duktiga men IFK kan förstås inte tvinga någon att vara med. Men om spelaren själv vill sätta ner den tid och energi som krävs och om hans föräldrar tycker att det är okej, då kör vi på det, säger Ward.


Från hela Åland
Just nu planerar IFK den nya satsningen för fullt. Man involverar ungdomslagstränarna och beaktar deras åsikter.
– Vi har gått igenom vad de tycker om saken och vilka killar de tycker att ska vara med i gruppen, de har ju ofta tränat dem i flera år.
Ward tillägger att det inte bara är IFK Mariehamnspelare som välkomnas till gruppen.
– Vi vill ha de mest potentiella spelarna från hela Åland, senare kanske man kan ta in spelare någon annanstans ifrån också. Men vi börjar ödmjukt med fötterna på jorden, vi vill få igång gruppen med IFK-killar och killar från andra föreningar som vi tycker att har potential.


Inte ett lag
Ward poängterar att den nya träningsgruppen är just en träningsgrupp, inte ett nytt lag.
– De får spela där de klarar av att spela. Drömmen är att vissa kan platsa i a-laget eller så får de spela med vårt farmarlag eller i ungdomslagen.
IFK har kontaktat de spelare som berörs, och nästa steg är att prata med föräldrarna.
– Vi hoppas på att få i gång en träning redan i november. Vi ser fram emot det, det är en jättespännande tid nu.