DELA

Fint väder gladde Canislöpare

MOTION. Starten gick vid Idrottsplatsen. Målgången var på samma plats. Men då var benen tröttare och pulsen högre. För sjunde året i rad gick Canislöpet igår av stapeln.
När regnet avtagit och de grå molnen försvunnit blev det en riktigt skön kväll igår. Tio grader varmt och lite fukt i luften. Perfekta förhållanden för en joggingrunda.
Det är löparsällskapet Canis Löpus som arrangerar loppet. Det är helt gratis och all tidtagning är inofficiell. Igår var det sammanlagt 43 löpare som sprang, antingen 10 kilometer eller 13 kilometer.
Som vanligt gick starten mellan omklädningsrummen och stora läktaren på WHA och sedan försvann löparna ner mot Solhem där banorna delade sig. Sedan runt mot Östra Strandpromenaden och Club Marin för att komma in på Strandgatan och sedan tillbaka mot Idrottsplatsen.
Inte konstigt att de var trötta.

Först i mål
Brita Nymark-Engman och Sonja Karlsson var bland de första som kom i mål. De lyckades spurta uppför den sista lilla backen innan de kunde ställa sig med handflatorna mot knäna och pusta ut.
För säkerhets skull startade de en halvtimme innan alla andra.
– Det känns bra, sa Sonja direkt efter målgång. När man springer för hårt kommer skadorna. Speciellt i vår ålder. Det är bättre att springa lugnt.
De sprang hela rundan tillsammans men i slutet fick Sonja ändå ge sig. Det var Brita som drog det längsta strået. Trots att hon kanske hade andra ambitioner med loppet än att just vinna.
– Vädret var jättebra och löven var så vackra, sa Brita efter att ha vilat sig en stund.

Vacker väder
När tidtagaruret började närma sig 50 minuter droppade allt fler löpare in. Påhejade av de som redan gått i mål lyckades de få ur sig den allra sista energin. Backen som kändes så liten innan start visade sig vara riktigt förrädisk.
Pia Lågland hade krafter kvar till att ge backen vad den tålde och visa vem som bestämde över dem två. Och visst verkade det efteråt som om Pia faktiskt slog backen med hästlängder.
– Det gick jättebra och det var skönt väder, sa hon efter loppet
Pia sprang in på 53, 52. En tid som hon var nöjd med även om hon hade hoppats på under 50 sekunder. Men allt kan inte vara perfekt. I alla fall inte så perfekt som rundan de sprang.
– Den är ljuvlig. Man kan titta på naturen istället för att tänka på hur trött man är, sa Pia.
För många deltagare var Canislöpet en uppvärmning inför det stundande Kanonloppet. Det loppet hålls den 13 oktober.

Text och foto: JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax