DELA

Fina spår trots nyckfullt väder

SKIDOR. Regn på dagen och minus åtta grader på natten. Februarivädret har hittills varit nyckfyllt, men konstsnön håller även i svåra förhållanden och det är full fart i spåren i Jomala.
– Vi har sålt ett 60-tal skidkort hittills, säger driftbolagets Harry Jansson.
Det dröjde länge innan snön äntligen föll över Åland, men några större mängder har det inte blivit. De senaste dagarnas nyckfulla väder har dessutom utplånat mycket av naturens vita täcke. Men i Jomala är en tvåkilometersslinga intakt.
– Konstsnön klarar till och med regn, så nu är det nypistat och perfekta förhållanden, säger Harry Jansson som är ordförande för Ålands skid- och skidskyttecentrum ab:s styrelse.
För knappt två veckor sedan producerades omkring 3.000 kubikmeter snö som förra veckan kördes ut med hjälp av traktorekipage och en lånad hjullastare.
– Vi hade snökanonerna igång i 57 timmar och folk ställde upp dag och natt. Det måste alltid vara minst två personer på plats av säkerhetsskäl, så alla som ställt upp ska ha ett stort tack som gjort det här möjligt.

Hjälpande händer
När Nya Åland besöker anläggningen på måndagseftermiddagen, finns ett tiotal bilar parkerade intill skidspåret.
– Det har varit en hel del folk här och det är roligt, säger Jansson.
En avgift uppbärs för den som vill skida på banan, något som löpt på bra i år. Ett säsongskort går lös på 150 euro, ett veckokort på 30 euro, ett dagskort på åtta euro samt ett tiogångerskort på 30 euro. Ungdomar under 17 år skidar gratis.
– Folk börjar förstå att alla måste ge en hjälpande hand för att det här ska fungera. Jag vet inte exakt hur mycket, men jag tror vi sålt ett 60-tal kort.

Hoppas på kyla
Men många fler rör sig i spåren då de som äger minst tio aktier får ett frikort medan övriga aktieägare kan köpa dem till ett rabatterat pris.
– Dessutom får de som jobbar ideellt frikort som kompensation.
Nu hoppas bolaget på mer kyla, så att eventuellt längre sträckor kan sättas i bruk.
– I första hand är det tvåkilometersslingan vi ser till att är i bästa möjliga skick, men får vi hjälp av natursnön kan vi satsa på längre slingor.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax