DELA

Fagerlund hittade löpningen sent

LÖPNING. Fritjof Fagerlund var bäste ålänning i Åland marathon förra året, trots att han började med löpning så sent som 2007.
På söndag ordnas tävlingen igen.

När Fritjof Fagerlund hade doktorerat i hydrologi vid Uppsala universitet 2007 flyttade han till Colorado i USA för att jobba som forskare. Där kom han för första gången i kontakt med långdistanslöpning.
– För mig handlade det ganska mycket om att vi kunde springa ute i naturen där i bergen. Man fick se stora områden på kort tid. Ett område som det skulle ta tre dagar att täcka in om man vandrade med ryggsäck hann man se på en dag istället.

Efter att Fagerlund flyttat hem igen började han med mer traditionell löpning. Bergen i Colorado byttes mot gatorna i Uppsala och amerikanska ultralopp byttes mot åländska Kanonloppet.
För ett par veckor sedan blev Fagerlund tvåa i Kanonloppet. Trots en stark upphämtning på slutet lyckades han inte riktigt gå ikapp segraren Magnus Lindberg från Ockelbo. Men bäste ålänning blev han, precis som i Åland marathon förra året när han slutade femma totalt.
– Nu har jag faktiskt inte bestämt mig helt ifall jag ska vara med på söndag. Om jag är det blir mitt mål att sätta nytt personbästa.

Läs en längre intervju i fredagens Nya Åland.

 

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax