DELA

En helsida ”Daja” inför EM-kvalet

FOTBOLL. Tidningen Veikkaja ägnar en hel sida åt ålänningen Daniel Sjölund. Tidningen konstaterar att djurgårdaren har vuxit sig stark i landslagsdräkten och fått mer ansvar.
Iltasanomats sportbilaga Veikkaja ägnar flera sidor åt det finländska landslaget inför EM-kvalmatchen mot Belgien som spelas på lördag. En hel sida är ägnad Daniel ”Daja” Sjölund som beskrivs som ett löfte som vuxit till de blåvitas nyaste hopp under den svåra vägen mot EM.
Tidningen konstaterar att det första verkliga tillfället för ålänningen erbjöds av förbundskapten Roy Hodgson inför matchen mo Kazakstan i Tammerfors i augusti och Sjölund tackade genom att göra ett flitigt jobb i sin position och har efterhand fått mer ansvar.
Artikeln beskriver vidare hans lärlingsår i West Ham och Liverpool samt hur finströmaren hamnade i Stockholm och Djurgården för fyra år sedan. Hur vägen inte alltid varit lätt och att Daniel Sjölund ett tag i början av år 2005 allvarligt funderade på att återvända till Åland och IFK Mariehamn.
”Och nu kan Sjölund vara en av dem som avgör om Finland skall nå sin första värdeturnering”, skriver tidningen.

Blev ingen flytt
Sjölund tar dock sin resa från pojkårens framgångar till bänken och sedan tillbaka i rampljuset lugnt och realistiskt. Han förväntar sig inte att efter bekymren i det förflutna få någonting gratis. För att nå resultat krävs klara bevis.
– Det är en ganska enkel sak. Man måste bara visa att man vill utvecklas och bli ännu bättre. Också här vände allt plötsligt till det bättre och det blev inte aktuellt med någon flytt, säger Sjölund till Veikkaja.
Framgångarna i Djurgården är också det som väckt Hodgsons uppmärksamhet.
– Så är det. Man måste spela bra i sitt serielag och hoppas att man via det får möjlighet att spela mera i landslaget.

Ny chans
Tidningen skriver att Sjölunds största trumf är hans mångsidighet. Han spelar på båda kanter, som anfallare och på mittfältet. Bäst trivs han på mittfältet, men är i matchen mot Belgien beredd att spela på vilken plats som helst.
– Jag är i slag, lovar ålänningen.
Vidare berättas om hur Sjölund och de andra djurgårdarna i landslaget inte anser att Belgienmatchen avgör hela EM-deltagandet. De anser att Belgien borta är en svårare motståndare än man i Finland tror. Om det inte blir vinst anser de ändå att striden kan vändas till en seger i sista matchen mot Portugal. Den thrillern vill dock ingen i Finland uppleva…

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax