DELA

Dubbel hemmapremiär för Våsc

INNEBANDY. Två lag. Två matcher. Två hemmapremiärer. Både Våscs damer och herrar spelar i dag sina första matcher för säsongen. Och för herrarna är det division II som gäller.
– Det känns ju som de riktiga innebandymatcherna börjar nu, säger lagets spelande tränare David Holmberg.
I våras hade såväl damerna som herrarna chansen att stiga till division II. Herrarna tog den medan damerna slutade sist i sin kvalserie. För herrarna blir dagens premiärmatchen en ordentlig värdemätare eftersom de inte alls vet något om motståndet i serien.
– Det är lite ovisst och det är bra vi börjar på hemmaplan. Den här första matchen blir lärorik och tar vi poäng blir det bara en bonus, säger David Holmberg.
Förra helgen förlorade herrarna två träningsmatcher mot svenska Kungsängen respektive Bro. Kungsängen, som spelar i division IV, vann med 8–5 och direkt efter kunde Bro besegra Våsc med 5–3.
– Resultaten är egentligen rätt oviktiga och vi prövade lite olika saker, säger Holmberg. Det roliga var att se Adams (Kortman) målvaktsspel.


Spelsystemet är välbekant
Den stora skillnaden för herrarna den här säsongen är att matcherna spelas tre gånger 20 minuter. De långa och tuffa matcherna kan bli avgörande eftersom försäsongsträningen kanske inte varit den bästa. Å andra sidan har Våsc sin styrka någon annanstans.
– Vi har en stabil grund och vet vad vi får ut i varje situation av matcherna. Det gäller att hålla fokus och att ha tålamod, säger tränaren Jan Tuominen.
Herrarna har fått fina förstärkningar i bland annat David Björk och Dan Nylund samtidigt som Björn Henriksson, Simon Mellgård och måltjuven Mats Kavander slutat.
– Samtidigt är Dan och Mats lite lika spelartyper. Det är så att vi har lite olika roller i vårt spelsystem och vissa passar förhållandevis bra i Våsc och det är intressant på så sätt, säger Tuominen.


Ett ungt damlag
Men innan det kör igång för herrarna i dag spelar damerna sin första match i division III. Ett ungt lag som alltså förra säsongen kvalade till tvåan utan framgång.
– Större delen av den truppen är borta på grund av studier i och med de flesta gick ut Lyceet i våras. Vi har en del kvar som blir stommen i division III, säger Jan Tuominen.
Ett division III där nivån inte är speciellt hög och Tuominen tror att Våsc har goda chanser att placera sig högt. Detta trots att laget måste förstärka med spelare från F15-laget. Kanske är det just därför som han inte pratar om någon konkret placering.
– Det är redan ett ungt lag som blir ännu yngre. Där blir det ingen resultatmålsättning överhuvudtaget, säger han.
Damernas match börjar 16.30 medan herrarna kör igång 18.30. Båda matcherna i Baltichallen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax