DELA

Det lyser om Pekka Lyyski

FOTBOLL. Världens bästa Pekka ler lite småfinurligt. Han är nöjd. Mycket nöjd. Och han är Tipsligans bästa tränare.
Dagen efter segern över serieledarna Tampere United träffar Nyan honom utanför ett högljutt omklädningsrum. Men utmärkelsen Månadens bästa tränare är inget han vill prata om.
– Jag är inte ensam om det här, säger han
Det stegar in några spelare i IFK Mariehamns omklädningsrummet. Klockan är lite över fyra dagen efter segern mot serieledarna Tampere United. Tommy Wirtanen letar efter något. Daniel Johansson har sina barn med och Johan Carlsson är lite blyg inför media.
Blyg är även Pekka Lyyski. Inför söndagens match fick han ta emot pris för Månadens bästa tränare. Ett pris han gärna delar med sig.
– Jag är tacksam för publiciteten men det är ett pris till alla som jobbar i klubben.
Sedan räknar han upp dem. Materialförvaltare. Publik.. Målvaktstränare. Ja, alla. Alla är med i laget.
Men tio raka matcher utan förlust tyder ändå på ett lag i harmoni och på en tränare som får alla spelare att gå samma väg. Laget. Det är laget som Lyyski hyllar.
– Vi måste ha gjort något rätt som lag, säger han. Vi har väl varit ett bra lag i Finland och jag hoppas att sviten fortsätter.
Inte förtar han sig med orden. Speciellt inte när han talar om sig själv. Sportchefen Stephen Ward får hoppa in och berömma honom.
– Vi vet hur duktig han är, säger Ward. Men han är lite underskattad.

Jobbat med positionerna
Och kanske är han underskattad just för att han låter spelet tala. Han vräker inte med orden. Han ställer sig inte själv i centrum. Men det måste väl ändå finnas en förklaring till IFK:s höstsäsong? Vad är egentligen Lyyskis del i det hela?
– En längre tid har vi varit noga med positionsspelet, berättar han till slut. Vi vill inte att våra mittfältare, speciellt vår offensiva mittfältare, ska komma ur position. Det har vi varit stenhårda på. Sedan har vi jobbat med löpvägar i anfallet.
Och när Lyyski börjar prata om positionsspel lyser det lite i hans ögon. Det märks att de lyckats med det. Det märks att träningen gett resultat. Och det märks att söndagens match var ett klockrent exempel.
– Jag tycker att vi gör en bra match mot ett bra motstånd. Vi står bra upp mot dem.
Varför vann ni?
– Först och främst har vi bra inställning. Sedan hade vi bättre positionsspel än motståndarna. Vi hittade fler spelytor på mittfältet än vad de hittade.

Inga fler förluster
Nu är det speluppehåll till helgen och välbehövlig vila för spelarna. Under helgen får de ledigt. Under veckan är det normal träning och först nästa vecka börjar uppvärmningen inför hemmamatchen mot HJK.
– HJK passar oss ganska bra och det är alltid trevliga matcher, säger Lyyski.
Nu är det uppåt i tabellen som gäller. Med bara tre matcher kvar har IFK stor chans att behålla sviten och avsluta säsongen med 12 matcher utan förlust. En fantastisk avslutning i så fall. På en redan fantastisk höstsäsong.
– Målsättningen är att inte förlora fler matcher. Nu gäller det att hitta på träningar så att inspirationen hålls uppe.
Och det lär nog inte vara så svårt. Med segern i söndags verkar motivationen vara på topp. I alla fall när man kikade in i måndagens omklädningsrum.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax