DELA

Dags för Fredlunds debut i muskelklassen

MOTORSPORT. Efter en lång vinter och några repor i Norge, debuterar Fredrik Fredlund äntligen på sin Suzuki i Pro Stock Bike-klassen när första EM-deltävlingen i helgen körs i England.
– Det börjar kännas i magen, säger han.
På mindre än två sekunder är Fredrik Fredlund uppe i över 100 kilometer i timmen på den Suzuki Hayabusan han i år tävlar med i Europamästerskapen i Pro Stock Bike. I början av maj körde han några repor i Norge, det är enda gången har haft hojen igång.
– Vi körde ett par repor och hade kursproblem, cykeln ville ut i räcket. Det var tur att vi körde i höger körfält, eftersom den drog till vänster, säger han.
Sedan dess har justeringar gjorts i chassit och motorn har uppdaterats inför helgens premiär på Santa Pod Raceway i England. 15 förare finns på plats i hans klass, åtta av dem tar sig till elimineringen efter två kvalrundor med totalt fyra repor.
– Det blir tufft. Det är fem förare som nästan garanterat tar sig vidare, då finns bara tre platser kvar och vi kommer att kämpa för en av dem.

Litar på teamet
Han har hela sitt team stationerat i Sverige och de reste i morse över till England tillsammans med hojen som är nylackerad. Fredlund är optimistisk inför tävlingen efter träningen i Norge som ändå gav fina resultat.
– Jag tycker det talar gott för säsongen, jag anser att vi är på rätt väg.
Han beskriver skillnaden från sin tidigare klass, Pro Street Bike, som ”natt och dag”.
– Accelerationen är något utöver det vanliga. Det gäller att få in växlarna, ettan, tvåan och trean, snabbt – först efter det kan man ändra på krusen. Går det inte rakt från början är det kört, därför måste jag lita på att mina teamkamrater ställer mig på rätt.
Men han fick beröm för sina insatser.
– Vi körde inte sönder något, och tydligen är det ovanligt. Men vi körde ändå en lugn uppsättning där vi körde de första 18 metrarna på 1,2 sekunder. Målet är 1,1 sekunder, det låter inte mycket men ger en stor skillnad.

90.000 i publiken
Bästa tiden i Norge blev 7,76 sekunder på den 402,33 meter långa sträckan, vilket är nytt rekord för Fredrik Fredlund.
– Men då plockade jag bara genom växlarna utan att försöka sätta några världsrekordstider, vi ville kolla att allt fungerade. Men det gav en liten riktlinje, säger han.
Totalt deltar 300 team i de olika klasserna i England. Normalt brukar 30.000 personer finnas i publiken varje dag, vilket ger 90.000 totalt under lördag, söndag och måndag då EM-tävlingen körs.
– Det blir det häftigaste jag varit med om!

Handledsskada
Han vågar dock inte räkna med att han tar sig till elimineringsrundan på måndag.
– Allt kan hända i den här sporten. Men vi har lite nya idéer vi ska testa, man blir inte nummer ett om man inte gör en chansning. Vi får se om det fungerar.
Under försäsongen har han tränat fysik och en del ”torrkörning” där han övat förflyttning på sitsen.
– Det har inte blivit lika mycket fysisk träning som jag planerat, jag skadade handleden och kunde inte köra fullt. Det känns lite än, men det ska gå att köra i alla fall.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax