DELA

Carlsson tror på Busen i säsongspremiären

TRAV. Lemlandskusken Barbro Carlsson startar i sju av åtta lopp på fredag när det är säsongspremiär på Ålandstravet i Mariehamn.
Sitt största hopp sätter hon till sexårige valacken Busen. 

Busen är en häst som dragits med skador så gott som hela livet.
– Han har haft problem med tre av sina fyra ben i alla fall, säger kusken och ägaren Barbro Carlsson.
Tack vare sitt fina temperament fick Busen ändå stanna på Carlssons gård. Först var tanken att han skulle bli ridhäst åt barnen, sedan blev han läromästare när Carlssons mellersta pojke skulle lära sig köra och sedan flyttade han till Sund där han enbart galopptränades.
– Förra året började han hålla ihop igen och då började jag tävla honom på nytt. Det har gått bra, han vann två lopp på Ålandstravet i slutet av förra säsongen och i vinter har han tävlat fint i Sverige. Senast vann han och i fyra starter före det blev han placerad.

Åländskt motstånd
Carlsson och Busen startar i lopp tre på fredag. De har fått spår nummer två och på insidan om sig har de en annan åländsk häst, Jeppas Hampus med Kristian Autio i sulkyn.
– Det blir ett intressant lopp. Det är tolv hästar med och det är alltid extra roligt när det är en annan åländsk häst med också.
Loppet går över 1640 meter autostart och Carlsson tror att en förstaplats ska vara möjlig att nå.
– Jag vill ha en vinst på fredag i alla fall. Kanske jag har bäst chans med just Busen, men samtidigt är det ett hårt lopp. Vi får se hur det går.

Högtidsdag
Inför säsongspremiären tränar Carlsson och Busen tre gånger i veckan. Resten av dagarna går Busen i hagen och tar det lugnt.
– Det gäller att han fortfarande ska tycka att det är roligt. Kör man för mycket tappar hästen motivationen.
Hur reagerar han när ni kommer till tävlingsbanan då? Märks det någon skillnad?
– Det är stor skillnad. Han vet absolut vad som ska hända där. Han kan stå och darra lite av nervositet innan han får komma ut och värma och sedan vill han springa hårt redan på uppvärmningen. Han blir mer laddad och tävlingsinriktad.
Och själv då? Hur ser du på säsongspremiären?
– Den är alltid rolig. Det är nu sommaren börjar. Säsongspremiären på Ålandstravet är en högtidsdag för mig.
Förutom med Busen startar Carlsson också med Filur, Seamore S.F., Karisma Express, Fantomen, Yes Tomorrow och Erika Heel på fredag. Travtävlingarna börjar klockan 16.00.
Du kan se ett tv-inslag från Barbro Carlssons gård på Åland 24:s hemsida.

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax