DELA

Barnen går på häftigt eftis

MOTION. När årets hösttermin körde igång, sjösattes också Ytternäs skolas nya projekt ”Idrottshäftis”, som kort och gott handlar om att testa på olika idrottsaktiviteter efter skolan.
– Vi är ett bra gäng med både tjejer och killar, säger Vilma Danielsson som går i trean.
Ett par av de sportande politikerna som intervjuades inför årets lagtingsval i gårdagens tidning, efterlyste idrott i eftisverksamheten. Ett dylikt projekt är redan verklighet i Ytternäs skola där man för 1,5 månader sedan inledde sitt ”häftis”.
– Eftersom ettorna och tvåorna får gå på eftis har vi satsat pilotåret på treorna. Det kan vara en svår övergång för dem att plötsligt vara ensamma hemma varje eftermiddag, och så här i debatten om övervikt bland barn kände vi att vi ville testa det här, säger Ulrica Danielsson som är ordförande för Hem och skola vid Ytternäs skola.
En gång i veckan samlas 21 elever, ungefär hälften av de treor som går i skolan, i matsalen klockan 14.00 för mellanmål. Därefter leder idrottsinstruktören Sebastian Fjäder från Mariehamns stads fritidsbyrå dem i olika aktiviteter under ett par timmar.
– Det är olika program varje vecka, vi vill att barnen ska få testa så många idrotter som möjligt, säger Ulrica och fortsätter:
– Vi har planer på att utöka till fyrorna nästa år, så de barnen som går på häftis i år kan fortsätta tillsammans med de nya treorna.

Rör sig ofta
Barnen själva är nöjda. Mellan smörgåstuggorna innan veckans häftis drar igång, berättar Matilda Augustsson, Vilma Danielsson, Emma Engqvist och Maja Lindqvist om allt de fått göra de fem senaste gångerna.
– Vi har lekt, friidrottat, bowlat och simmat. Lite olika saker inom sport och fritid, säger de.
Tjejerna är vana att röra på sig. Kvällstid har de aktiviteter som fotboll, gymnastik, dans och karate på schemat.
Vad gör ni annars efter skolan?
– Far till kompisar och gör läxorna. Och min och Vilmas favoritsysselsättning är att göra smoothies, säger Maja.
Räcker det med häftis en gång i veckan?
– Jo, det är ganska bra. Då hinner man med annat också, säger Emma.

Inget gnäll
Kvartetten intygar att det är lika roligt oavsett om de behärskar sporterna de får testa på eller inte.
– Vi är ett bra gäng med både tjejer och killar, säger Vilma.
Den här veckan står lacrosse och badminton på schemat. Ledaren Sebastian Fjäder, som assisteras av Niklas Signell, har fullt sjå med att styra upp de uppspelta barnen.
– Det här är en riktigt bra grupp där de flesta känner mig från förra året när jag hade idrottskola med dem, säger Sebastian och fortsätter:
– Trots att vi har en del grejer som är svåra har de inte gnällt alls. Och det är superbra att vi får äta mellanmål i skolan innan vi börjar, då får barnen ordentligt med energi.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax