DELA

Artisteri i bassängen

KONSTSIM. Kondition, styrka, flexibilitet, koordination, taktkänsla och spänst. Alla dessa egenskaper krävs hos den som sysslar med konstsim.
– Det är en mycket krävande sport, säger Betty Slssingar, tränaren som den här veckan drillar sina simmare i Ålands idrottscenter.
Det finns ungefär 100 tjejer i Sverige som sysslar med konstsim i dag. Tio av dem befinner sig den här veckan på träningsläger i Ålands idrottscenter, och bland simmarna finns två tjejer med rötter på Åland, Madeleine Billing och Jessica Ridell.
– Vi tränar inför ungdoms-SM som hålls den 21-22 november, berättar tjejerna.
Ridell förbereder sig för A-klassen, det vill säga den klass där alla mellan 16 och 18 år tävlar, medan Billing tränar för deltagande i B-klassen för 13 till 15-åringar.
Hur länge har ni tränat konstsim?
– Jag började nio år sedan. Före det sysslade jag med vanlig snabbsim men jag gick över till konstsim för att jag tyckte om det artistiska, säger Ridell.
– Och jag har hållit på i snart tre år. Jag har bott i USA och Holland och då höll jag på med gymnastik men när vi flyttade till Sverige fanns det inte plats i någon grupp. På simhallen såg jag en bild på en tjej som simmade konstsim och det såg ju ut som gymnastik i vatten, så då började jag med det i stället, säger Billing.

Övar på land
Ridell och Billing ingår i Täby simförenings konstsimgrupp. De tränas av Betty Slssingar, och hon berättar att konstsim är en väldigt krävande sport.
– Det krävs kondition, styrka, flexibilitet, koordination, taktkänsla och spänst.
Ridell och Billing inflikar att förmåga att hålla andan länge också är viktigt.
– Under effektivt arbete kan det krävas att man håller andan i tjugo sekunder. Det är ganska mycket, tänk dig att man springer så snabbt man kan under 20 minuter samtidigt som man håller andan och koncentrerar sig på att det ska se snyggt ut.
Då konstsim är en krävande gren ingår mer än bara simning i tjejernas träningsläger.
– Vi har landpass då vi styrketränar och så drillas vi, det vill säga vi går igenom programmet och alla rörelser på land.
Slssingar påpekar att drillningen har stor betydelse för att tjejerna ska klara av att utföra rörelserna exakt samtidigt i bassängen.
– I lagtävlingen är det jätteviktigt att de är synkroniserade.

Uppvisning
Täby simförenings konstsimtjejer avslutar sitt träningsläger på Åland med en uppvisning för allmänheten i Ålands idrottscenter på söndag klockan 15.00. Och tjejerna intygar att konstsim är en publikvänlig sport att titta på.
– Det är meningen att det ska bli ett flyt i allting, att rörelserna flyter på i takt med musiken och att alla är synkroniserade. Vi visar upp solonummer, duetter och lag.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax