DELA

ART slutade tia i serien

MOTORSPORT. Motorcykelteamet Alandia Racingteam slutade tia totalt i serien för Nordic Endurance Challenge. Placeringen fastställdes i helgens finalkörningar.
– Under säsongen har vi gjort det mesta rätt och även haft lite flyt, rapporterar laget.
Finalen i de inofficiella nordiska mästerskapen i endurance roadracing kördes på klassiska Anderstorp i Småland i helgen. I sex timmar skulle finallagen köra banan runt för att göra upp om de slutliga placeringarna.
Ålänningarna Thomas Sandell, Kent Klingberg och Anders Mansén i ART låg inför finalen på en elfte plats med 85 poäng och hade siktet att ta en plats bland de tio bästa.
– Vi kunde som bäst bli fyra i serien, teoretiskt, men även falla kraftigt nedåt, rapporterar trion.
Det var med andra ord viktigt att hålla huvudet kallt, vilket inledningsvis var lätt eftersom tidskvalet sköts upp på grund av is på banan. Vid lunchtid kunde dock de 30 lagen ställa upp på startlinjen.
– Kent ”Klingan” Klingberg tog starten i vårt team och kom iväg ganska bra, men signalerade redan efter några varv att ett oplanerat mekstopp var nödvändigt. Styrningen hade börjat strula och måste justeras. Ut på banan igen bara för ett nytt depåstopp strax efter, nu hittade vi i alla fall felet som kunde åtgärdas permanent.

En rysare
Då låg laget nere på en 27:e plats, men avancerade sakta uppåt vartefter timmarna gick.
– Sista timmen blev en rysare, alla team i topp femton låg på samma varvtider, säger laget.
Efter en taktisk miss av konkurrenterna framför, lyckades Thomas Sandell korsa mållinjen som tolva körandes på bakhjulet. Det räckte till en total tionde plats i tabellen.
– Det är härligt att ett litet team från Åland med förhållandevis liten budget och nästintill noll träningsmöjligheter kan vara med och placera sig topp tio i ett nordiskt mästerskap för långloppsracing, gratulationerna var många och hjärtliga.
Slutsegrare blev det svenskfinska laget Dynamite Racing. Det andra åländska laget i serien, TMB-Racing, fanns inte med vid helgens finaler.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax