DELA

Alice Lundén svarar på frågor om din hälsa

HÄLSA. Nyan lanserar i dag frågespalten ”Hälsa med Alice” där du som läsare kan få svar på dina funderingar kring, kost, motion och välmående.

– Vi måste vara egoistiska och prioritera oss själva för att må bra, säger Alice Lundén.

Alice Lundén är ett bekant ansikte för många. Bakom sig har hon en examen i medicinsk baskunskap vid Uppsala Universitets Biomedicinska Centrum som hon tog 1996 och hon blev licensierad personlig tränare från Personal Training School, steg 2 advanced, i Stockholm 1997. Varje år sker en relicensiering och Alice uppdaterar dessutom ständigt sina kunskaper.

– De senaste åren har jag skaffat mig kunskap i kurser, genom att läsa tidningar och böcker samt genom att testa olika saker för att se hur det påverkar kroppen. Jag vill kunna skilja på vad som är bra och dåligt i alla trender som går, säger hon och fortsätter:

– Nu tycker jag att jag hittat en bra balans i min rådgivning. Jag börjar förstå vad som är viktigt för att människan ska må bra.

En ond cirkel

Hon säger att hon har en helhetssyn på hälsa och lyfter fram människans självbild.

– En välmående människa är slank, rörlig och smidig i både kropp och sinne, harmonisk och fri från obalanser och energiblockeringar. För att komma dit behöver man tänka både på att träna kroppen på olika sätt, äta det som bäst passar vår kropp och hantera våra tankar och känslor så att vi kan välja bättre.

Alice menar att det inte hjälper om du har mycket muskler, om du inte har hälsan och rätt känslomässig inställning till din kropp.

– Vi måste vara egoistiska och prioritera oss själva för att må bra. Det blir så lätt fel när människan har bråttom och inte hinner reflektera kring vad som är bra och dåligt för en själv. Det kan bli en ond cirkel där man äter dåligt, får ångest över det och dämpar med godis. Det är mycket vanligare än man tror!

Aldrig för sent

Ständiga bantare är en annan målgrupp hon riktar sig till.

– Många går en diet, men så går de upp i vikt igen när känslorna inte hänger med. Man måste jobba på alla tre plan; det ska vara roligt, kosten ska vara god, mättande och ge energi och man måste skapa en bra bild av sig själv, säger hon.

Hon påpekar att det krävs mycket mer än fysisk träning för den som vill gå ner i vikt.

– En kostomläggning och medvetenhet om hur man ser på sig själv och tänker om sig själv är viktigt för en förändring. Likaså om någon har hälsoproblem. Man kan tyvärr inte äta vad som helst och sedan förvänta sig att få vara frisk.

Klienterna finns i alla åldersgrupper, från ungdomar till herrar och damer som passerat 70-strecket.

– Det spelar ingen roll, man kan alltid må bättre. Alla är i sitt eget utgångsläge och det är aldrig för sent, säger Alice Lundén.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax