DELA

Ålänningar blev sjua i 24 timmarstävling

MOTORSPORT. Efter att ha avverkat 589 varv eller cirka 1900 kilometer slutade Taxfree R/T Åland sjua i det dygnslånga lopp de körde på motorbanan i Mantorp förra helgen.
Taxfree R/T Åland, bestående av Anders Mansén, Thomas Sandell, Ragnvald ”Ragge” Grönlund och Thord ”Todi” Sjöblom, deltog förra helgen i ett 24 timmars lopp i Mantorp.
Reglerna var att komma till start med en valfri gatlaglig personbil, det vill säga en bil som var besiktigad, skattad och försäkrad, och köra så många varv man kunde under ett dygns tid.
– Redan på morgonens förarmöte avgjordes dock tävlingen då ledningen på besiktningen noterat ett stort antal bilar med så kallade ”R-däck” (skurna slicks) och på stående fot beslutat att godkänna dem. För oss övriga med gatlagliga däck var det bara att hålla god min, skriver Taxfree R/T Åland i ett pressmeddelande.

Avancerade i fältet
Ålänningarna inledde tävlingen med att köra in på 31:a tid i kvalet. Totalt deltog 51 bilar. När det riktiga loppet startade vid lunchtid lyckades först Mansén köra upp teamet till en 26:e plats, och innan nattkörningen började hade teamets övriga förare lyckats avancera till 15:e plats i fältet.
– I början på natten var det tät dimma över banan och allt fick en surrealistisk prägel. Det var onekligen spännande att på en regnblöt bana jaga framförvarande i ljusskenet av sitt eget och andras helljus, skriver teamet.
Senare under natten lättade dimman och mörkerkörningen blev lättare. Tidigt på morgonkvisten förstod också ålänningarna att en topp tioplacering skulle vara möjlig att nå.
– Sista timmen hade vi en lång kamp med team ”Bella Donna” som körde en Saab 9000. Thomas Sandell passerade dem på slutet och kunde dundra in som sjua, fortfarande med en bil som var helt rak i plåten och besiktningsbar, skriver teamet, som dagen till ära körde en slitstark Renault.
Vann loppet gjorde teamet ”Sista åket” i en Mazda 323.
– De körde 614 varv. Tvåa blev ”Martin and the Mechanics” i en Saab 900 med 612 varv, skriver teamet, som tycker att deras debut i 24 timmarssammanhang kan ses som klart godkänd.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax