DELA

Åland United vann inför rekordpublik

DAMLIGAN
ÅLAND UNITED 5
KUUSYSI 1

FOTBOLL. Det var kanske inte Åland Uniteds bästa match för i år men laget gjorde vad som behövdes och vann med klara 5-1 mot Kuusysi hemma på WHA i kväll.
Efter matchen firades guldhjältarna med prisutdelning och fyrverkeri.Bildspel

Det dröjde bara femton minuter innan Åland United kunde sätta matchens första mål. Jannica Tjeder slog till på volley ute till vänster i Kuusysis straffområde och 1-0 var ett faktum.
Därmed inte sagt att Åland United på något sätt var överlägsna fram till ledningsmålet. Kuusysi, som slåss för sin överlevnad i Damligan, kämpade hårt och försökte så gott de kunde. De fick dock kämpa förgäves då Åland United redan innan paus hade ökat på sin ledning till 3-0 genom Eveliina Kohvakka och Taina Hartikainen, och efter paus fick även Elin Nilsen och Kati Nyman göra mål inför den rekordstora publiken på 644 personer.
Kuusysis tröstmål gjordes av Henni Malinen.
– Det är inte vår bästa match men det kändes ändå rätt så säkert. Det har varit lite svårt att spela på topp när guldet redan är klart, man har det hela tiden i bakhuvudet, säger lagkapten Sarah Engblom efter matchen.

Fyrverkeri
Efter matchen hyllades Åland United framför läktaren på WHA. Idrottsminister Britt Lundberg överräckte en pokal och gratulerade laget å landskapsregeringens vägnar.
– Tack Åland United, ni har gjort massvis för Åland den här säsongen. Ni har haft ett schysst och rent spel, ni har varit fina förebilder och ni har varit bra marknadsförare för Åland, sade hon.
Kvällen avslutades med ett pampigt fyrverkeri och stående ovationer från publiken.
– Det här var jätteroligt, vi visste inte om att det skulle bli något sådant här efter matchen, säger Engblom lyckligt.

Läs mer i måndagens Nya Åland.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS