DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SIMMA UTOMHUS Att simma utomhus blir mer populärt bland tävlingssimmare, triathlontrenden är en bidragande orsak till det. På bilden triathleten Marcus Brandt.

Åland ordnar FM i öppet vatten 2018

SIMNING. FM i simning i öppet vatten arrangeras på Åland sommaren 2018.

Men redan i sommar ordnas den första åländska öppet vatten-tävlingen i samband med Bomarsund Open Water Challenge den 13 augusti.

– Det är en sport på uppåtgående, säger styrelseordförande Kjell Hansen.
Att simma tävlingar utomhus ökar i popularitet. Triathlontrenden och förra sommarens swim-run-äventyr tvärs över Åland vittnar om att fler och fler vill tävlingssimma på andra ställen än i bassängen. Nu hakar IFK simning Åland på trenden och arrangerar FM i öppet vatten 2018.

– Jag tror triathlontrenden har bidragit en del till uppsvinget för tävlingsformen men i Sverige har man ju simmat den här typen av tävlingar i många år, Vansbrosimningen är kanske den mest kända, säger IFK Simning Ålands ordförande Kjell Hansen.

Redan i sommar smygstartar IFK simning med Open Water Challenge, en tävling i samband med Bomarsund trail run i mitten av augusti. Banan liknar den som används i triathlon med bojar som ska rundas. I sommar är det tänkt att banan ska dras från södra stranden, under bron och bort till den gamla postrotehamnen. Distansen är 1 500 meter och det finns både motionsklass och tävlingsklass. I tävlingsklassen är våtdräkt inte tillåten.

– Vi tror att de som intresserar sig för Bomarsund trail run också kan vara intresserade av vårt evenemang så vi ordnar det samtidigt, säger Hansen.

Att simma i öppet vatten ingår i OS-programmet i Rio 2016.