DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>ÖAR OCH SKÄR Miisa Weuro och Annika Aspholm tycker att Ålands skärgård är perfekt för utövandet av swimrun. Aspholm tipsar om att det är en bra träningsform när man är på stugan.

Klara, färdiga, simma och spring

MOTION. Vill du uppleva naturen samtidigt som du rör på dig genom simtag och löpsteg?

Då ska du ta dig an den nya motions- och tävlingsformen swimrun.

– Man kämpar inte mot medtävlanden utan man kämpar mot naturen, säger swimrun-fantasten Annika Aspholm.
Masterssimmarna Annika Aspholm och Miisa Weuro har alltid något nytt på gång. När de inte tillbringar timmar i motionsbassängen inomhus drar de på sig löparskorna eller gör ett träningspass på cykeln. De har gjort både marathon- och triathlonlopp samt deltagit i otaligt många masterssimtävlingar.

Just nu är det den relativt nya motions- och tävlingsformen swimrun som lockar. Swimrun går ut på att man simmar i öppet hav mellan öar och sedan springer man över land för att ta sig ner i vattnet igen. Därför blir distanserna även olika långa och inget lopp är det andra likt.

– Men vet aldrig hur det går och man kan inte testa banan före på samma sätt som tillexempel i ett triathlon, säger Weuro.

”Helt underbart”

Damerna säger att visst måste man kunna simma och springa för att klara av swimrun, men i slutändan är det något annat som avgör.

– Den mentala kapaciteten och styrkan är det som krävs, säger Aspholm.

– Det är helt underbart, avslutar Weuro.

Läs mer i dagens Nya Åland.