DELA

”Vi måste vara rädda om vårt hav”

Simma över Ålands hav i kampen om ett renare Östersjön.

I torsdags eftermiddag gav sig Rasmus Regnstrand, 30, och Simon Börjeson, 29, iväg från Singö utanför Grisslehamn. Delmålet var Eckerö och Åland för att sedan ta sig vidare till Åbo genom löpning och ännu mer simning.

Nyan ringde upp Regnstrand för att kolla läget.

Var befinnner ni er just nu?

– Vi har kommit till Vårdö. Nu håller vi på att på gå längs vägkanten och tränar in en sång som vi ska lägga upp på vårt instagramkonto (skratt).

Hur har det gått hittills?

– Det tog tre dagar innan vi kom till Käringsund. Första natten sov vi i tält nära Understens fyr och dag två sov vi vid Märkets fyr. Sedan simmade vi hela vägen från Märket in till Eckerö. Det var jobbigt, men gick fortare och bättre än vad vi trodde. Det ser skräckinjagande ut när man ska hoppa i och inte ser vart man ska, utan bara ett stort och öppet hav.

Varför gör ni det här?

– Dels så samlar vi in pengar så gott vi kan (till Håll Sverige Rent och Östersjöfonden), sedan har vi plockat skräp i vägdiket. Vi har plockat 20 påsar nu. Men mest vill vi sprida budskapet om att vi måste vara rädda om vårt hav och vår miljö. Att folk tänker efter lite mer.

När beräknar ni att vara klara med den här utmaningen?

– Vi är klara på lördag eller söndag beroende på vädret. Vi avslutar i Åbo med simning där i ån. Hittills är vi nöjda och imponerade av oss själva och det har gått enlig plan.