DELA

ÅKK-juniorer imponerade med nya rekord

Ålands kraftsportsklubb (ÅKK) tog hem fyra guld, två silver och två brons i SFI-mästerskapen i bänkpress som avgjordes i Ekenäs i helgen.
Dessutom bjöd juniorerna Emil Sundberg och John Lindholm på nya rekord under tävlingen.
Emil Sundberg tävlade i 125-kilosklassen. Han inledde med ett lyft på 195 kilo varefter han försökte ta 205 kilo men misslyckades.
– Men i tredje försöket tog jag det. Det kändes bra, det var skönt att persa, säger Sundberg som tidigare haft ett personbästa på 200 kilo.
Med sitt resultat knep Sundberg silvret och dessutom satte han nytt åländskt juniorrekord i klassen. Vann klassen gjorde ÅKK:s Ove Lehto med ett resultat på 235 kilo. Bronset gick till Ekenäs via Johan Kidron på 170 kilo.

Inget speciellt
Tävlingens största klass var 100-kilosklassen med fem deltagare. Guldet gick till Pontus Westerlund från Ekenäs som lyfte 215 kilo. Silvret plockades av ÅKK:s lovande junior John Lindholm som för första gången körde på för fullt med skjorta. Han satte 165 kilo i sitt första lyft, 172,5 kilo i sitt andra lyft och 177,5 kilo i sitt tredje, ett resultat som raderade ut Fredrik Smulters SFI-rekord för juniorer.
– Inte kändes det väl något speciellt. Jag åkte dit och lyfte bara, jag tänkte inte så mycket, säger Lindholm som bara ställt upp i en tävling tidigare.
Hur länge har du hållit på med styrkelyft?
– Jag gick med i klubben för ett halvår sedan. Men jag tränade före det, kanske i ett och ett halvt år ungefär.
Även bronset i 100-kilosklassen gick till ÅKK genom Anders Johansson som lyfte 170 kilo. ÅKK:s Björn Berg blev dock utan resultat efter tre bommar på 212,5 kilo.

Fler ÅKK-medaljer
I 56-kilosklassen tog Marcela Sandvik guld. Med ett lyft på 104 kilo bättrade och också på sitt eget SFI-rekord i klassen. Sandra Lönn tog hem guldet i damernas 90-kilos klass med ett lyft på 170 kilo. Tommy Nordlund tog hem bronset i 110-kilosklassen med ett lyft på 140 kilo och i tungvikten lyckades Kenneth ”Kenta” Sandvik knipa guldet framom årets världsmästare Fredrik Smulter. Smulter blev utan resultat efter tre bommar på 325 kilo, 346,5 kilo och 352,5 kilo och Kentas 290-kiloslyft räckte till guldmedalj.
Totalt deltog tjugofyra lyftare i helgens SFI-mästerskap.

MALIN LUNDBERG