DELA

500 maratonlöpare förhandsanmälda

MARATON. På söndag ordnas Åland Marathon och halvmarathon för 28:e gången. 500 löpare är förhandsanmälda.
– Det vi fortsättningsvis saknar är inslaget av löpare på nationell elitnivå, säger Stefan Hägg.
Hägg berättar att majoriteten av årets deltagare är gästande löpare från i första hand Finland och Sverige.
– Glädjande är att de estländska långlöparna nu tycks ha fått upp ögonen för loppet. Nära 20 ester finns anmälda.
Andra nationer som bidrar med fem eller fler löpare är Italien och Storbritannien. Ungefär 500 löpare totalt är förhandsanmälda, 220 stycken till helmaran och lika många till halvmaran, resten deltar i den tio kilometer långa loppet Fun-Run.
– Det är en liten uppgång jämfört med fjolåret då även ett Nordic Walking fanns som alternativ. Dock är det en bit kvar till rekordnoteringen 606 löpare som härrör från år 2006, säger Hägg.

Inga elitlöpare
2006 och 2007 deltog Janne Holmén i Åland marathon, men bortsett från hans framträdanden har tävlingen inte lyckats locka några elitlöpare. I stället nämner Hägg några ålänningar som kan vara intressanta att följa.
– Fjolårsdebutanten Åsa Karlsson får helt klart ses som intressant. Hon har i år förberett sig något annorlunda och har säkert kapacitet att putsa sin fjolårsnotering 3.31,26 rejält. Bland männen återfinns evighetsmaskinen och JIK:aren Markus Karlsson som uppges vara i god form. Dessa två får gälla som favoriter vad gäller bästa ålänningar på fulla maratondistansen.

Start 08.30
Starten i Åland marathon går 08.30 på WHA på söndag. En kvart senare startar halvmaran och klockan 11.00 ger sig löparna i 10km Fun-Run iväg.
– Och det går bra att anmäla sig ännu fram till och med lördag.
Banan går på Hammarlandsvägen till vändpunkten i Frebbenby. Halvmaraton har sin vändpunkt på Svinryggen medan Fun-Run löparna vänder vid Ramsholmen. Under loppet råder sänkt hastighetsbegränsning på vägsträckan.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax