DELA

WHO: Nu är det en pandemi

Österbotten har fått sitt första bekräftade fall av coronavirus och den nationella siffran ligger på 61.
Samtidigt meddelar WHO att coronautbrottet nu klassas som en pandemi.

21 nya fall av coronaviruset har bekräftats på onsdagen, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Nu har Finland 61 bekräftade fall varav över hälften är i Nyland.

Också i de andra nordiska länderna har allt fler fall rapporterats, och siffrorna är mångfaldigt högre än i Finland. Sverige har nu rapporterat 320 fall av coronavirus, och det första dödsfallet. En äldre patient, över 70 år, avled onsdagen på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Personen hade inte har varit utomlands och inte heller träffat någon som nyligen varit i utlandet, uppger SVT Nyheter. Enligt en smittskyddsläkare vet man inte var personen kan ha smittats.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen uppgav världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att WHO klassar coronautbrottet som en pandemi, rapporter SVT Nyheter.

De aktuella globala siffrorna i går på eftermiddagen var att sammanlagt 118 582 personer konstaterats smittade av coronaviruset, varav 4 262 har dött och 64 404 har friskförklarat.

Nya prognoser

Inom politiken diskuterades läget på många håll på onsdagen. Statsminister Sanna Marin diskuterade coronavirusets utbredning med EU-ländernas ledare. Internationellt sade bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel att 70 procent av befolkningen kommer att få viruset.

Allt fler aktörer anpassar sin verksamhet när viruset påverkar hur folk reser. Den minskade flygtrafiken tvingar Finavia att se över sin verksamhet. Finavia påbörjar samarbetsförhandlingar som berör 950 fast anställda. Bakom beslutet ligger den drastiskt minskade flygtrafiken och det stora antalet inställda flyg på grund av coronaviruset.

All reguljär trafik har ställts in på flygplatserna i Jyväskylä, Kajana, Karleby och Kemi till slutet av april. Trafiken från och till Helsingfors-Vanda flygplats har också minskat väsentligt.

Finansieringsbolaget Kommunfinans väljer att inte publicera prognostal för Finlands ekonomi på grund av den osäkerhet som det nya coronaviruset orsakar.

SPT/NYA ÅLAND