DELA

Vi måste orka resa oss igen

Europa har återigen drabbats av en stor terrorattack. Lördagens rapporter är att den Islamiska Staten står bakom morden på minst120 personer samt orsakandet av ett drygt hundratal svårt skadade. IS är en av de värsta terrororganisationerna vår värld har sett. De sprider propaganda i form av videosända avrättningar bland annat genom eld och halshuggningar. De rekryterar vilsna och arga unga själar att utföra vansinnesdåd utan minsta moraliska betänkligheter. De vill ha ett samhälle som liknar medeltiden.

Det vill inte vi.

Olof Palme tog ställning mot Francoregimen i Spanien med orden ”satans mördare”. När jag först nåddes av nyheten ville jag skrika in i soffkudden. Satans mördare.

Vi måste också klara av att ta ett steg tillbaka från den allvarliga och akuta händelse som inträffade i Paris i lördags kväll. När krutröken återigen har lagt sig konstaterar jag att Europa har genomgått och genomgår en kraftig polarisering. En finanskris följt av en flyktingkris har stärkt dualismen i snart ett årtionde och det fria samhället är under attack från flera falanger. Asylboenden brinner, skolelever i vårt västra grannland Sverige huggs ner med svärd och Parisborna måste för andra gången det här året försöka samla sig och bearbeta fruktansvärda trauman på grund av terrorister. Attacken i Paris är inte bara en attack på Frankrike och Paris utan på hela vårt samhällssystem.

Orkar vi stå upp för vårt sätt att leva än en gång? Vi måste det. Vi måste orka fortsätta sprida kärlek och förståelse. Vi måste orka lyssna på oliktänkare och ta oss utanför det sociala medieflödet som bekräftar vår egen världsbild. Vi måste orka fortsätta öppna våra armar mot de som flyr från IS och andra terrornät, de som som flyr till Europa för att slippa det vi just har upplevt.

IS måste stoppas med vapenmakt men Europas kris kan bara övervinnas med solidaritet och öppenhet. Europas kris är en kris som berör oss alla och vi måste alla tillsammans vinna kampen mot de som vill ha ett stängt samhälle utan frihet, jämlikhet och syskonskap.

Men just i dag måste vi få sörja och skrika i kudden:

Satans mördare.