DELA
Foto: Stefan ÖhbergPROBLEM För ålänningar bosatta utanför Åland kan valdeltagandet bli ett problem när valhandlingarna inte hinner fram i tid.

Valsedlar på vift

Röstberättigade som är bosatta utanför Åland har inte fått sina beställda valsedlar i tid.

Den enda trösten är att det borde ordna sig till valet 2019.
Bor man inte på Åland när det är val kan man beställa valhandlingar som sedan ska postas tillbaka till Åland. Allt detta ska göras i god tid. Men det här fungerar inte alltid erfar Nya Åland, som kontaktats av en läsare som inte kunnat rösta i valet på grund av att valhandlingarna inte kommit fram i tid.

Nya Åland ringer upp Henrik Häggblom, sekreterare i Centrala valnämnden i Mariehamn. Han säger att det kan finnas flera orsaker till problemet.

– En sak som vi märkt är att postgången, även till närliggande regioner som Sverige och Finland, verkar ta lång tid

Han påpekar att det finns en arbetsgrupp som arbetar med en ny vallagstiftning som ska gälla inför valet 2019 och då man ska kunna rösta över internet.

Händer det ofta att folk inte hinner få med sina röster?

– Min uppfattning är att problemet har ökat de senaste valen.

Häggblom tror också att många beställer valhandlingarna väldigt sent. Sista dagen att beställa valhandlingar är sista dagen för förhandsröstningen, i det här valet den 13 oktober. Valhandlingarna skulle vara tillbaka på Åland den 16 oktober. Så tiden är knapp.

Varför är det så kort tid?

– Vallagstiftningen är sådan.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!