DELA
Foto: Stefan Öhberg

Två svenska läkare stannar ett par veckor extra

ÅHS kunde i går meddela att en anestesiolog och en barnläkare från Sverige har gått med på att stanna några veckor längre än planerat.
Men planeringen av extra läkarresurser från riket fortgår.

Enligt ÅHS-direktören Jeanette Pajunen är det en lättnad att man behåller två kritiska läkarresurser ett tag till, eftersom de skärpta karantänkrav stoppare arbetspendling från Sverige till Åland för läkare och annan sjukvårdspersonal,

– Vi har lyckats med konststycket att behålla en anestesiolog och en barnläkare i några veckor till och har på så sätt vunnit lite tid. Men planeringen görs tillsammans med Åbo. Det är vår chefläkare Olli-Pekka Lehtonen som håller i trådarna.

Pajunen berättade i tisdags att man väntar på en lista över läkare som har både den kompetens som krävs, samt nöjaktiga kunskaper i svenska. Om chefläkaren har fått listan ännu, vet hon dock inte.

En läsare ville också veta vad som gäller för anhöriga som vill ta ut sina äldre på promenad. Om man är utomhus och håller avstånd, är det då tillåtet? Troligtvis, svarar landskapsläkare Knut Lönnroth.

– Jag måste kolla upp exakt vad THL (Institutet för hälsa och välfärd, reds.anm.) har för riktlinjer angående detta. Men om man håller avstånd kan jag inte se några problem med det.

På presskonferensen lyftes också frågan kring boklån på distans.

Enligt landskapsläkare Knut Lönnroth är inte smittorisken större vid distanslån av böcker än vid till exempel avhämtning av mat.

– Det är den inte. Det borde inte vara något som helst problem att ha distanslån av böcker.

Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) meddelar också att det kan bli aktuellt att öppna upp för distanslån av böcker igen.

– Biblioteken har en viktig funktion i samhället, så det kan vara aktuellt att titta på möjligheten med distanslån. Men någon öppning av själva biblioteken är inte aktuell, säger hon.

Knut Lönnroth meddelade också att ett tiotal provsvar kommit under tisdagen och att samtliga var negativa. Ingen av de bekräftade fallen kräver sjukhusvård för tillfället.