DELA
Foto: Jonas Edsvik

Alla förkylda behöver inte ta covidtest

ÅHS ändrar sin strategi för covid-19-provtagning. Nu behöver inte alla med förkylningssymtom testa sig och de som vill ta ett test kan boka det via ÅHS webbokningssystem i stället för att ringa från och med i morgon. Det skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

De som slipper test är dubbelvaccinerade personer med förkylningssymtom, de som haft covid-19 de senaste sex månaderna samt barn under tolv år. Testrekommendationerna gäller dock även vaccinerade och de med genomgången sjukdom som har träffat någon med konstaterad smitta de senaste två veckorna, arbetar inom social- och hälsovård och på äldreboende, eller får vård på sjukhus. Barn under tolv år med förkylningssymtom ska testa sig om det finns familjemedlemmar över 16 år som är ovaccinerade eller om barnet har träffat en covid-19-sjuk person de senaste två veckorna.

ÅHS rekommenderar dock fortsättningsvis att man ska stanna hemma om man är sjuk och när man inväntar resultat på sitt covidtest. Barn kan återgå till skolan eller dagis när de har haft en feberfri dag och inte har svårt att andas eller slemmig hosta.