DELA

Tuppens år firas med frimärke

Frimärksåret avslutas på fredag med tredje delen i serien med kinesiska zodiaktecken.

Inför Tuppens år 2017 har den svenske gravören och konstnären Martin Mörck designat ett miniatyrark med tuppar i åländsk skärgårdsmiljö. Till utgåvan hör också två maximikort.
Inför Tuppens år utkommer den 11 november ett miniatyrark med två tuppar som ingår i Åland Posts frimärksserie tillägnad de tolv kinesiska zodiakdjuren. Miniatyrarket är skapat av den svenske frimärksgravören och konstnären Martin Mörck.

Det meddelar Anita Häggblom på Ålands Post.

Martin Mörck har till stor del varit delaktig i Åland Posts satsning på att göra de åländska frimärken kända i Asien och Kina.

Han är välkänd bland de kinesiska samlarna efter att under flera år ha verkat som gravyrlärare vid det statliga kinesiska frimärkstryckeriet PSPB i Beijing.

Han handledde också de kinesiska gravyreleverna som utformade miniatyrarket med Ålandsfåret 2014, den första utgåvan i Åland Posts frimärkserie med de kinesiska zodiaktecknen.

Nu står Martin själv för den vackra designen av miniatyrarket med två tuppar i åländsk skärgårdsmiljö som ges ut inför Tuppens år 2017. Den kinesiska skönskriften på miniatyrarket står för Tuppens år och är skriven av Zhen Jia Hong.

På miniatyrarket avbildas tuppar av den svenska lanthönsrasen Hedemora som är den vanligaste rasen på Åland. Den kommer ursprungligen från Dalarna och är en robust och tålig ras som har anpassat sig till det nordliga klimatet genom en tät och dunrik fjäderdräkt. Rasen finns i flera olika färgvarianter av svart, vit, blå och vild/vete.

Upplagan är 85 000 exemplar och valören blir 2 gånger 2,00 euro. (ka-f)