DELA
Foto: ARKIV Jonas Edsvik

Tunnel och landsbygdsparti månadens i Åland Gallup

Anser du att Åland behöver ett nytt landsbygdsparti? Nu finns möjlighet att tycka till om saken i denna månads Åland Gallup. Samtidigt ställs en fråga om du vill ha en tunnel till Föglö.

Klicka här för att komma till månadens gallup

Tidigare i mars avslöjade Nya Åland att en rad kommunalpolitiker i Ålands mer perifera kommuner börjat diskutera för att man anser att de befintliga partierna inte hörsammar dem. Politikerna kommer från Centern, men även från Liberalerna, Obundna och Ålands framtid.

Runar Karlsson, långvarig Centerpolitiker från Saltvik och även ordförande för KST, sade till Nyan att dagens politiker målar upp en bild av att kommunernas ekonomiska problem skulle lösas om man ändrade kommunstrukturen.

– Det tror inte vi. Men vi märker att många från centralorterna tycker att Åland borde centraliseras, sade Runar Karlsson.

Enligt honom har vissa uttryckt vilja att bilda ett nytt parti.

Ålands partisystem är ju dynamiskt och de senaste tillskotten är Åländsk demokrati och Hållbart initiativ. Men historiskt har både Ålands framtid och Obunden samling avknoppats från Centern.

Nu testar Åland Gallup idén om en ny landsbygdsgruppering i Åland Gallup och förslaget finns nu med i listan över partier i frågan om vem man skulle rösta på om det var val i dag.

Tunneln

Månadens andra fråga gäller planerna på att bygga en tunnel till Föglö. I förra veckan offentliggjordes tunnelkommitténs slutrapport, som visade att tunneln med 85 procents sannolikhet kostar 216,5 miljoner euro att bygga.

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) sade på presskonferensen att tunnelalternativet blir dyrare än att fortsätta med dagens upplägg på skärgårdstrafiken. Frågan i gallupen är om du vill ha en tunnel till Föglö.

Öppen till måndag

Mats Adamczak, som administrerar Åland Gallup, ställer också som vanligt frågan om vilket parti du skulle rösta på om det var val i dag.

Åland Gallup hittar du till exempel via denna artikel på nyan.ax eller genom att söka på Åland Gallup.

Precis som tidigare behöver du behöver ett Facebook-konto för att kunna vara med, men dina svar är anonyma. Månadens gallup är öppen till måndag kväll.

Sedan Facebook introducerade tvåstegsverifiering har en del svårt att delta i gallupen. Testa att logga in på Facebook i din webbläsare på mobilen eller på din dator, då brukar det fungera.

Månadens Gallup:

Anser du att ett nytt landsbygdsparti behövs?

Alternativen är: ja, nej och kan inte ta ställning.

Vill du ha en tunnel till Föglö?

Alternativen är: ja, nej och kan inte ta ställning

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp