DELA
Foto: Ida K Jansson

THL: Inget samband mellan vaccin och blodproppar i Finland

THL rapporterar att man inte kunnat konstatera att det förekommit fler blodproppar än vanligt efter coronavaccinering i Finland. Europeiska myndigheten EMA ska ge sin bedömning för EU:s användning av Astra Zenecas vaccin på torsdag.

 

”Vi har jämfört förekomsten av blodproppar bland befolkningen både före och efter vaccinet. På basen av det kan man inte säga att antalet fall i Finland skulle ha ökat”, säger THL:s specialforskare Petteri Hovi i ett pressmeddelande.

I den första analysen bekräftades fem blodroppar samt fem fall av ventrombos som uppstått efter att personen fått Astra Zenecas vaccin. De påträffade fallen motsvarar den allmänna förekomsten i befolkningen. Man kan heller inte konstatera att det skulle finnas ett orsakssamband mellan vaccineringen och förekomsterna av propp och trombos. I Finland har det inte konstaterats dödsfall till följd av dessa, som det gjorts i andra länder.

THL fortsätter tillsammans med läkemedelssäkerhetscentralen FIMEA följa med läget.

THL har även skickat de finska uppgifterna till den Europeiska läkemedelscentralen EMA som fortsätter reda ut riskerna för blodropp relaterat till coronavaccin. EMA förväntas ge sin bedömning torsdag kväll.

Ett flertal länder har tillfälligt stoppat vaccinering med Astra Zenecas produkt.

Hittills har cirka 137 000 människor i Finland och 17 miljoner världen över fått Astra Zeneca vaccinet.