DELA

Taxibåtens förare åtalas för krocken med Grace

Taxibåten Sunnis skeppare Anders Waldvik åtalas för olyckan i fjol när hans båt krockade med Viking Grace i dimman i farleden utanför Kapellskär, berättar Norrtelje Tidning.
Enligt kammaråklagare Robert Barrefelt som väckt åtal för vårdslöshet i sjötrafik och vållande av kroppsskada har Waldvik brustit i gott sjömanskap genom att inte hålla utkik tillräckligt bra och inte hålla tillräckligt låg fart med hänsyn till att det var dimmigt i Furusundsleden när olyckan inträffade.

Taxibåtens båda passagerare skadades lindrigt i olyckan, därav åtalet för vållande av kroppsskada. Själv fick anders Waldvik klämskador och sår efter att ha fått Viking Graces för in i båten strax bakom förarstolen där han satt. Han klämdes fast och kämpade sig loss först efter att taxibåten redan hunnit sjunka några meter.

”Båda hade felat”

I Nya Åland den 20 april i år berättade han om olyckan. Han berättade också att åtalsprövningen var på gång och att det bara var han som sannolikt skulle åtalas. Själv tyckte han att åtalet borde gälla både honom och Viking Lines befälhavare eftersom Statens haverikommission i sin olycksutredning inte pekade ut någon skyldig utan fann att båda parter brustit.

– Haverikommissionens slutsats var att båda hade felat, sa han i Nya Åland.

Enligt åklagaren var det taxibåten som var skyldig att väja för Viking Grace och därför väcktes åtal endast mot taxibåtens skeppare. Något datum för rättegången i Stockholms sjödomstol har itne ännu meddelats.