DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>SITTER KVAR – Kommittén utgår ifrån att lagtinget och landskapsregeringen underrättar justitieministeriet, säger Gunnar Jansson.

Statsrådet avgör om Ålandskommittén

Får Barbro Sundback, Roger Jansson och Danne Sundman sitta kvar i Ålandskommittén trots att det inte sitter i lagtinget? Den frågan avgörs av statsrådet.
I går träffades Ålandskommittén för första gången efter lagtingsvalet som hölls i söndags. Ett av de ämnen som behandlades under mötet var det faktum att hälften av de åländska representanterna i kommittén inte kom in i lagtinget. Varken Barbro Sundback (S), Roger Jansson (MSÅ) eller Danne Sundman (MSÅ, tidigare Obunden samlings representant) fick tillräckligt med röster.

Ålandskommittén tillsattes 2013 för att ta fram ett förslag till den nya självstyrelselagen, som ska träda i kraft 2022. I kommittén finns representanter för rikspartierna och för de åländska lagtingspartierna.Kommittén leds av president Tarja Halonen och vice ordförande är riksdagsrådet Gunnar Jansson.

– Jag informerade om valet och dess utgång. Kommittén utgår ifrån att lagtinget och landskapsregeringen underrättar justitieministeriet om förhållandet. Sedan får regeringarna sinsemellan överlägga hur man hanterar situationen, säger Gunnar Jansson.

Om Barbro Sundback, Roger Jansson och Danne Sundman själva vill fortsätta diskuterades inte.

I och med det ligger bollen nu hos statsrådet och landskapsregeringen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!