DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>UNDER YTAN Löken fotograferas flera gånger för att utvärdera innehållet. Dåliga lökar kasseras och resten delas upp i storleksordning.

Sorterar lök för 1,2 miljoner

Ålands trädgårdshalls omsättning har ökat med nästan drygt en fjärdedel de senaste fyra åren och det senaste året har man jobbat med att kalibrera sin nya löksorterare, en maskin för 1,2 miljoner euro.
Ålands trädgårdshall omsätter drygt tolv miljoner euro och har en årsvolym på 10 000 ton. Mestadels är det lök, äpple och päron som hanteras av det odlarägda kooperativet och 97 procent av produkterna skickas vidare till Finland.

De senaste årens värdeutveckling på frukt och grönt har varit stadigt stigande men i år är lökpriset det lägsta på fem år. Priset ändrar beroende på årstid och just nu betalar de 25 cent per kilo till odlaren just nu för gul lök. För äpple är odlarpriserna mellan 1,30 och 1,40 euro per kilo.

Det totala värdet av produktionen har ändå stigit, bland annat tack vare nya nischer inom förpackning av varor istället för bulkförsäljning.

– Trädgårdsnäringen har fått ökad betydelse och växer snabbast på den åländska landsbygden, säger vd Tord Sarling.

25 personer jobbar på Trädgårdshallen och 120 jordbrukare levererar årligen sina produkter till dem. På hösten kan upp till 250 personer vara anställda hos jordbrukarna vilket gör att produktionen av frukt och grönt ger Åland en stor sysselsättningseffekt.

– Frukt och grönt är mycket handarbete och inte maskinellt arbete som till exempel spannmål, säger Tord Sarling.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!