DELA
Foto: Stefan Öhberg

Snickarkärlek i Johan Wiklövs finsnickeri

I snickeriet skräddarsyr Johan Wiklöv möbler och inredningar. Skapelserna är både stora och små, funktionella och framförallt vackra och unika.
Cavalier king charles spanieln Nemo ligger på cementgolvet i verkstan. Bredvid ligger jaktlabradoren Luna och tuggar på en träbit, sådana finns det gott om här i husses snickeri. Johan Wiklöv står vid ett bord och behandlar benstommen till en byrå med mörk bets.

– Det var en dam som ville ha ben till sin byrå som hon förvarar matsilvret i. Med hjälp av en mall har jag sågat till fyra ben som liknar hennes övriga möblemang, säger Johan.

Sedan 20 år har han ägnat sig åt snickerifirman med namnet Wiklövs finsnickeri, som först var beläget i Mariehamn men numera huserar i ett skjul i Marby i Eckerö.

– Jag ville vara nära vågor och vind så jag köpte det här 2010 eller 2011.

Finsnickeriet är Johans stora intresse och passion och samtidigt också det som han livnär sig på.

– Tjusningen med att skapa saker och ting är att se när det växer fram. Ju mer man håller på, ju mer inser man hur lite man faktiskt kan.

Både stort och smått, möbler, inredningar och sådant som man inte kan köpa färdigt på Ikea ger Johan exempel på uppdrag som han utför. Många kommer med egna mått och idéer som han sedan gör verklighet av.

– Det lokala hantverket är på stor framfart. Åländskt trä är jättehett och själva materialet är inte kostsamt. Däremot är arbetet det.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!