DELA

Snart ett minne blott…

Jag är uppvuxen i en familj som absolut inte jagade. På sin höjd plågade vi myror, flugor, spindlar eller fiskar. Inte alltid medvetet. Vapen fanns aldrig varken som leksaker eller för att jagas med i mitt hem. Jag har försökt att hålla leksaksvapen borta från mina barn. Vapen ska man inte leka med, de handlar om dödligt allvar. Vapen är till för jakt.

Som nyförälskad drogs jag med på vårfågeljakt. Tidiga morgnar med frusna fingrar som småningom tinade upp när solen började värma. Eller sköna eftermiddagar med slappande i solen och en glass( Ja! Faktiskt hade en av jägarna med sig glasspinnar till kaffet en gång.) medan någon annan satt och höll vakt med bössan och kanske till och med sköt en eller flera fåglar. Mina minnen handlar om båtfärder, klippor, tystnad… och naturligtvis en god måltid efteråt. Jag deltog aldrig i reppandet eller flåendet eller svedandet av fångsten. Inte ens tillredandet.

När barnen kom fick de göra sin far sällskap i vettaskåran, jag sov hellre. Barnen ville vara med och ta hand om bytet och fick lära sig att det man skjuter tar man vara på.

Jag minns när EU hotade första gången på 1990-talet med att förbjuda vårjakten. Sista dagen när det var vårjakt det året var vi säkra på att det var slut för evigt. Jag, mina barns far, hans far och svägerska gav oss ut på en holme. Placerade oss i skåran och väntade. Vi satt där några timmar och fick till slut inse att vi hade skjutit vår sista fågel. För ingen fågel visade sig den dagen. Men vi pratade istället. Jag minns ännu hur barnens farfar berättade om den oro som uppstod när någon person inte dök upp på den by dit han sagt att han skulle ta sig med båt i mörkret.

Det är lätt att tro att vårjakten handlar om masslakt om man inte känner till vad den handlar om. För dem som vet vad de gör handlar det om att ta vara på det naturen erbjuder i form av mat. Sjöfågel är en delikatess som man själv skaffar sig direkt från naturen. Andra kanske vill ha parmaskinka från butiksdisken, gjord på kött från djur som man inte vet under vilka förhållanden de levt. Om EU betecknar vårjakt om oetiskt och olagligt kan man ju anta att köttbranschen inom EU bara handlar om glada kor och tjurar som går på grönbete.